2008-10-10 16:29:55• hírek • Parajdi Andrea

Kérhető a kormányösztöndíj

A kormány ösztöndíjjal próbálja meg segíteni azokat a fiatalokat, akiknek hátrányos anyagi helyzetük miatt nincs lehetőségük a továbbtanulásra.

A statisztikai felmérések még mindig azt a tényt alapozzák meg, hogy egyetemi oktatásra főként a városi diákok jelentkeznek, a vidékiek részvételi aránya csekély számot mutat. Napjainkban azonban ahhoz, hogy valaki megfelelő, jó bérezésű állást találhasson magának, szükség van a szakképzettségre.

-Még mindig nagyon sok településen az a felfogás, hogy kétkezű fizikai munkából igenis meg lehet élni, a szülőkben kellene elsőként tudatosítani a tanulás és a tudás fontosságát. A kormány éppen ezért próbálja elindítani azt a programját, hogy vidéki hátrányos helyzetű diákokból osztályokat hozz létre. Ez az elképzelés az idei évtől még nem indul be, azonban az ösztöndíjat már ebben a tanévben meg lehet szerezni - magyarázza Kónya László, főtanfelügyelő-helyettes.

Szatmár megyében körülbelül harminc vidéki diák részesülhet a kormány támogatásából, ezidáig csupán öten jelezték igénylési szándékukat. Az ösztöndíjat olyan vidéki diákok kérvényezhetik, akiknek az egy főre jutó bruttó havi jövedelmük nem haladja meg a 150 lejt. - Azt még nem lehet pontosan tudni mennyi összeget kaphatnak havonta a diákok, ez ugyanis az igénylők számának függvényében változik majd. Az esélyegyenlőség megteremtésének szempontjából azonban ez a támogatás is egy biztos előrelépés a kormány részéről -véli Kónya.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: