2009-10-26 11:34:48• hírek • Szatmár.ro

Keresztények a környezetért

Szabadság és felelősség témakörben szombaton rendezték meg az idei Szatmárnémeti Háló Találkozót.

Október 24-én, tartották az idei Szatmárnémeti Háló Találkozót, amely évről évre közös fórumot nyújt az egyházmegye lelkiségi csoportjainak. A Háló mozgalom ugyanakkor gyűjtőhelye mindazoknak, akik keresztényként szeretnének fellépni közös vallási és nemzeti értékeink megtartásáért.

A találkozón a szabadság és felelősség kérdését igyekezték körüljárni a résztvevők, melyhez szervesen tartozik a környezetvédelem problematikája is. Az egyre nagyobb médiafelület, a növekvő társadalmi és politikai figyelem mellett az Egyház társadalmi tanításában is már régtől jelen van környezet- és természetvédelem, mint a Teremtett Világ értékeinek megóvása. Így kapott helyet az idei Háló Találkozón is a környezetvédelem, mellyel kapcsolatban délután egy előadás hangzott el, később pedig a résztvevők csoportokban bonthatták ki a kérdést.

Az egész napos programban is kiemelt helyen szerepelt a téma, hiszen míg délelőtt Szeibert András Háló vezető beszélt a mozgalom lényegéről, ebéd után már az Erdélyi Kárpát Egyesület által, a Túrmenti védett területről készült filmet tekinthették meg a résztvevők, mintegy felvezetéseként a délutáni fórumnak. A film és az elhangzott előadás tükrében, a beszélgetések során a találkozó következtetéseket vont le a keresztény ember és a környezetvédelem viszonyáról.


Háló Találkozó 2009 - a környezetvédelem volt a fő téma
Háló Találkozó 2009 - a környezetvédelem volt a fő téma


Mint elhangzott, keresztényként különös fontosságot nyer a környezet és a természet védelme, mint Isten teremtett Világának a megőrzése, amit a Teremtő ránk bízott. A felelősség kérdése két szempontból is megkerülhetetlen, hiszen Isten és ember felé is felelősséggel tartozunk. Az Atyától kölcsön kaptuk a Földet, így sorsa fölött nem dönthetünk, pusztulását nem nézhetjük tétlenül, fajgazdag formában pedig meg kell őrizzük az elkövetkező generációknak is. Egyszerű emberekként nem dönthetünk környezetváltozást nagyban befolyásoló széndioxid-kibocsájtásért, de mindennapi döntéseinkkel is hozzájárulhatunk természetünk, életterünk védelméhez.

Ebben a kapcsolatban három következtetés fogalmazódott meg, három erény, amely mindenki számára fontos lehet: a tudatosság, a jó nevelés és a jó példa. Környezettudatos élettel, mindennapi döntéseinkkel hozzájárulhatunk Földünk védelméhez. Így az újrahasznosítással - ne dobjuk ki amit még használni tudunk és ne vegyünk helyette újat; a kevesebb energiahasználattal - ne égjen annyi égő, ne menjen egyszerre több televíziókészülék, ne fűtsünk, ha nem kell; a tudatos vásárlással - ne használjunk sok műanyag zacskót, ne vásároljunk olyat, aminek elkészítésével szennyezik a környezetet. Mindezen túl pedig a jó neveléssel felelünk a következő generációk környezettudatos viselkedéséért és életünkkel, cselekedeteinkkel jó példák lehetünk mások számára is. Ezekkel az erényekkel megvalósulhat személyes részvételünk a helyi és a nagy léptékű környezetvédelemben.

A Szatmárnémeti Háló Találkozó száz résztvevője idén is ígéretet tett, hogy továbbviszi saját közösségeibe a találkozó üzenetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: