2014-01-15 17:39:31• hírek • Szatmár.ro

Kereskényi: túl sokszor húzták elő 2013-ban a magyar-kártyát

Kereskényi fontosnak tartja, hogy élő kapcsolatot tartson fenn a választókkal, ezért folytatódni fognak a fogadóórák, ott ahol működnek képviselői irodái: Szatmárnémetiben és Sárközújlakon.

Kereskényi Gábor 2012-ben nyert el parlamenti képviselői mandátumot az RMDSZ színeiben, így első mandátumát tölti a bukaresti parlamentben. Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sport bizottság tagja, az interparlamentáris bizottságok közül pedig a Mongóliai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős bizottság elnöke és a Kolumbiával, valamint Montenegróval való kapcsolattartásért felelős bizottság tagja. A politikus a Szatmár.ro kérésére értékelte a 2013-as évet belpolitikai szempontból, saját munkáját és beszélt a 2014-es tervekről is.

A parlamenti képviselő 2013-ban a parlament és a kormány elé vitte a diákok ingázási költségei megtérítésével kapcsolatos gondokat, szóvá tette a kórházi papucsdíjat, minek hatására azt el is törölték, felszólalt a posta kaotikus átszervezése, a szatmári vasúti személyszállítás helyzetével és a Natura 2000-es területek támogatásával kapcsolatban is, valamint 17 törvénytervezet kezdeményezésében vállalt aktív szerepet.

"A 2013-as év véleményem szerint a 90-es évekre, az 1990-1996-os periódusra emlékeztetett. Ez az összehasonlítás főleg a román-magyar viszonyban érhető tetten, ugyanúgy mint akkoriban, a magyar kártya 2013-ban is a kelleténél jóval többször került elő. Az egész romániai magyar közösséget megpróbálták ebben az évben napi témaként prezentálni. Kezdve a székely zászlóval, ami akkor került a figyelem középpontjába, amikor a 2013-as büdzsét fogadta el a parlament - a költségvetés hiányosságai máris feledésbe merültek. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar karral kapcsolatos kérdések, a székelyek menetelése, jelképeink használata - mind mind téma volt."

''Sajnos az bebizonyosodott, hogy a kormányzó USL számára Szatmár megye és Szatmárnémeti városa nem prioritás, azzal együtt, hogy a polgármester és a megyei tanács elnöke is a szövetséghez tartozik. A költségvetési pénzek leosztásánál sajnos a lista végén szerepel a megye, semmilyen nagy beruházást nem támogatnak kormánypénzből. Pedig két költségvetést is megszavaztunk már a parlamentben'' - mondja a képviselő.

Kereskényi Gábor a Szatmár megyei RMDSZ-es honatyákkal közösen a költségvetésből kért pénzt sportcsarnokra, a Pete-Nagybánya gyorsforgalmi útra, a kerülő útra. Számos olyan megkezdett óvodára-iskolára, aminek a munkálatai startra készen állnak, ám ezek a javaslatok le lettek söpörve. A harmadik hídra is kértek pénzt, de ebben az ügyben sem történt előrelépés és a politikus nem is lát a közeljövőben esélyt arra, hogy a kormány támogatná Szatmár fejlesztését.

''Magyarország jó példa arra, hogy egy kétharmados parlamenti többséggel kicsit bátrabban lehet törvénykezni és olyan változtatásokat is be lehet vállalni, amelyek amúgy komoly politikai egyességek árán jöhetnének létre. Romániában is megvan a kormány jókora többsége a parlamentben, de az munkájukra az egy helyben topogás a jellemző. A 2014-es évben két választás is lesz Romániában, ez pedig majd annyit fog változtatni, hogy olcsó populizmussal próbálnak szavazatokat nyerni, így jutunk majd el 2015-ig. Ekkor fognak szembesülni azzal, hogy eltelt két év a kormányzásból és komoly eredményt nem tudnak felmutatni. Ami a legfájóbb, az az, hogy úgy tűnik, az RMDSZ beadványai ellenére sem emelkedett a prioritások közé az Észak-Erdélyi autópálya megépítése, ezért nehéz lesz befektetőket vonzani a térségbe. Bár dicsekszik a kormány autópálya-építéssel, de észre kell vennünk a közeljövő terveit, látva, hogy ezek a semmiből semmibe vezetnek. Ezek lokális pályaszakaszok, amik a regionális igényeket sem elégítik ki'' - mondja a parlamenti képviselő.

Mit hoz a 2014-es év?

A 2014-es évre vonatkozóan saját terveivel kapcsolatban Kereskényi Gábor elmondta: több törvénymódosító kezdeményezés előterjesztésére is készül. A gazdasági társaságokról szóló törvény sok tekintetben elavulttá vált és van több olyan gondolat, amit vállalkozókkal és gazdasági ügyekben jártas ügyvédekkel fogalmaztak meg - ezeket a parlament elé fogja terjeszteni. Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sport szakbizottság tagjaként a tanügyi törvény módosítására is javaslatot fog tenni, hiszen az nem egy helyen változtatásra szorul. A módosítási javaslatok leadását megelőzően konzultálni fog a szakmával, a tavalyi évhez hasonlóan 2014-ben is igazgatókkal aligazgatókkal, szaktanfelügyelőkkel vitatják majd meg a tanügy helyzetét.

A sportfinanszírozással kapcsolatos törvénykezés megváltoztatása is célja Kereskényinek, véleménye szerint ugyanis meg kell találni, hogy a versenysportok támogatásában magánvállalkozások, cégek is érdekeltek legyenek. Ebben a témakörben jó példák vannak Európában, ezeket csak át kell emelni a mi törvénykezésünkbe.

''Továbbra is élénk figyelemmel fogom követni a bármiféle diszkriminációval kapcsolatos ügyeket, ahogy ezt tettem 2013-ban is. A tavalyi év rossz szájízzel hagyott minket ebben az témakörben: ott volt például a Gavrilescu-ügy, vagy annak az ékszerészetnek az ügye, mely nem akart magyarokat alkalmazni. Nem tartom elfogadhatónak, hogy a 21. században valakit azért mert magyar megbélyegezzenek, vagy hátrányos megkülönböztetés alanya legyen. Ez ellen fel kell lépni és én magam ennek mindig is olyan részese leszek, akihez bárki fordulhat ilyen problémával is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: