2013-09-03 22:55:14• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi szerint aggályos a verespataki bányanyitás

Az országban zajló tüntetésekkel párhuzamosan vasárnap délután közel másfél százan vonultak végig Szatmárnémeti központjában, tiltakozván a kormány azon határozata ellen, amely zöld utat biztosított a verespataki bányanyitásnak, a végleges döntést azonban a parlamentre bízva.

A tiltakozók több transzparenst is felvonultattak, az egyiken Szatmár a törvényhozásban lévő képviselőinek állásfoglalását követelték. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány nem meri vállalni a felelősséget:„A verespataki bányaberuházással kapcsolatos környezetvédelmi kérdőjelek mellett komoly alkotmányossági aggályokat is látok. Nem tartom ugyanis természetesnek, hogy a kormány nem meri felvállalni a kérdéssel járó felelősséget, s megpróbálja átpasszolni a labdát a Parlament térfelére. A kormányzással felelősség is jár, jelen pillanatban ez alól készül kibújni a Ponta-kabinet. A miniszterelnök nyilatkozata már csak hab a tortán, hisz az talán már a vicc kategóriába tartozik, hogy ugyanaz a Victor Ponta azt az elképzelést, melyet kormányfőként  előterjeszt, képviselőként már nem tudja támogatni".

A képviselő meglátása szerint a kormány eljárása jogilag és aggályos, ráadásul szerinte a gazdasági előnyök miatt nem állíthatjuk félre a környezetvédelmi szempontokat. „További jogi aggályokat vet fel az, hogy a kormány egy magánberuházás projektjét kívánja közhasznúvá nyilvánítani, ami veszélyes precedenst teremthet. Nyilván lennének a beruházásnak gazdasági-társadalmi előnyei is, gondolok itt elsősorban a munkahelyteremtésre, ezek azonban nem írhatják fölül az esetleges környezeti károkat", jelentette ki.

„Az RMDSZ álláspontja egyébként világos volt ebben a kérdésben akkor is, amikor a Szövetség vezette a környezetvédelmi és a művelődési tárcát és a nagyfokú nyomások ellenére sem adtunk zöld utat a beruházásnak", szögezte le Szatmárnémeti korábbi alpolgármestere.

Kereskényi Gábor képviselő hozzátette, bár még nem került a törvényhozás elé egy koherens tervezet a beruházás ügyében, az RMDSZ-frakció nem fogja támogatni a törvénytervezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: