2013-06-14 14:13:55• hírek • Szatmár.ro

Kereskényi: paradigma-váltás szemtanúi lehetünk

Egy paradigma-váltásnak lehetünk szemtanúi azáltal, hogy a román állam hajlandó elismerni a kisebbségek történelmi államalkotó szerepét - nyilatkozta Kereskényi Gábor parlamenti képviselő a készülő alkotmánymódosítással kapcsolatban.

Az 1-es cikkely kiegészítése egyébként az kiemeli a királyi ház, az ortodox egyház és a többi felekezet szerepét is a román állam kialakításában.

A honatya beszámolt arról is, hogy ugyancsak RMDSZ-javaslatra fogadta el a bizottság azt a cikkelyt miszerint a kisebbségek létrehozhatnak saját intézményeket, melyek hatáskörrel rendelkeznek a nemzeti önazonosság megőrzése és fejlesztése terén. A kisebbségek nemzeti identitásának megőrzése és kifejezése tekintetében pedig a központi és helyi közigazgatási szervek döntéseit minden esetben meg kell előzze az adott kisebbséggel való konzultáció.

Kereskényi szerint az utóbbi hónapok "zászló-vitáit" is rendezni látszik az a módosító javaslat, melynek értelmében a Romániában élő nemzeti kisebbségek ezentúl közterületeken is szabadon használhatják saját nemzeti, etnikai vagy vallási szimbólumaikat.

A képviselő elmondta, előremutató az a tény is, hogy a bizottság pozitívan véleményezte azt a javaslatát is, mely szerint a prefektusok szerepét csökkenteni kell, az általuk megtámadott helyi határozatokat pedig kizárólag a bíróság függesztheti fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: