2014-06-18 18:10:05• hírek • Kocsis Zoltán

Az RMDSZ szerint a város vezetése két évet vakációzott!

A beígért ingyenes hőszigetelések, az elmaradó beruházások, a megnyert uniós pályázatok stagnálása, a munkálatok gyatra minősége vagy a sport felelőtlen finanszírozása miatt bírálta a jelenlegi városvezetést az RMDSZ városi szervezete szerdai sajtótájékoztatóján.

„Kudarc és káosz némi bulival fűszerezve - ekként minősíthetjük Szatmárnémeti jelenlegi vezetőségének elmúlt két évi tevékenységét", kezdte a sajtótájékoztatót Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. „Nagyon, de nagyon kevés, amit eddig elért ez az USL-és, PSD-és, PNL-és vagy nem is tudom épp milyen vezetés. Azt sem tudom, létezik-e egyáltalán PNL jelenleg Szatmáron", élcelődött az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

A korábbi alpolgármester szerint a szatmárnémetiek is érzékelik a kudarcot, ezt mutatják az időközi választások eredményei. „Egy valamit látnunk kell: a jelenleg folyamatban lévő projektek túlnyomó többségét még az előző városvezetés kezdte el. Ám sajnos ezeket sem sikerül kivitelezniük: vagy késésben vannak vagy teljesen le van állva", hívta fel a figyelmet Kereskényi, megemlítve többek között a színház épületének rehabilitálását vagy a földes utak aszfaltozását.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem olyan könnyű új beruházókat ide vonzani. De nem is lehetetlen. Vegyünk példát Sárközújlakról, amely két év alatt 75 millió eurónyi beruházást vonzott", folytatta a politikus.

Kereskényi bírálta a város vezetőségét a „sok árusbódé megjelenése miatt. Mi igyekeztük megakadályozni, hogy Szatmárnémeti a bódék városa legyen, ám jelen pillanatban öles léptekkel haladunk a balkanizálódás útján", mondta.

Tőle Maskulik Csaba vette át a szót, aki emlékeztetett: az RMDSZ még a tavalyi év végén letett egy határozattervezetet, amelynek a gazdaság élénkítése és az új beruházók bevonzása volt a célja. „Ezt idén úgy módosítottuk, hogy beépítettük az új uniós szabályozásokat. Ám ez soha nem került a tanács elé. Szándékosan akadályozzák, mint ahogy nem fogadták el az adókedvezményről szóló kezdeményezésünket. Mindezek ismeretében arra kell gondolnunk, a város jelenlegi vezetői nem is szeretnének új beruházókat, nem érdekük a város fejlődése, minderről csak beszélnek!", jelentette ki Maskulik.

Leitner István arra hívta fel a figyelmet, hogy noha az unió gazdasága lassan, de biztosan elmozdult a 2008-2012 jelentette holtpontról, a szatmárnémeti ipari parkba egyetlen új beruházó nem érkezett. Akik bővítettek, azok már egy évtizede itt vannak és itt termelnek. A tanácsos Mezőfényt emelte ki példaként, ahol a közelmúltban egy újabb cég hozott létre új munkahelyeket. „Ne feledjük, kedvező földrajzi helyzetben vagyunk a magyarországi autópálya közelsége miatt. De kérdezem én, ha elkészül a Nagyszeben - Nagyvárad autópálya, ki áll még meg Szatmárnémetiben?".

Szőcs Péter arra emlékeztetett, hogy a beígért ingyenes hőszigetelés közül egyelőre egyetlen négyzetméter sem valósult meg. „Az összes, már elkészült terv mind arról szól, hogy a költségek 20%-át a lakosoknak kell kifizetniük. Csakhogy nem ezt ígérték". A történész szót ejtett a színház épületének a rehabilitációjáról is. „A finanszírozási szerződést már Ilyés Gyula aláírta, a mostani vezetés pedig arra sem volt képes két év alatt, hogy egy rendes kivitelezési szerződést meghirdessen". Szőcs elégedetlenségének adott hangot, amiért az Iparosotthon rehabilitálása is késésben van. Szőcs emlékeztetett arra is, hogy az idei költségvetés elfogadásakor az RMDSZ kérte: különítsenek el bizonyos összeget a város felújításra váró épületeinek leltározására és a rehabilitálások elkezdésére. „Az összeg megvan, de a városvezetés semmit nem lépett az ügyben".

Butka Gergely az elvégzett munkálatok minőségét kifogásolta: „A polgármester úr százszor elmondta, nem fogad el ramaty minőségű munkát. Ezzel szemben ezek semmivel sem lettek jobban, mint korábban. Sőt!", jelentette ki. Szokásos szarkazmusával Butka reményének adott hangot, hogy „az oly sokat beígért Szamos-híd és kerülőút ügyét az őszi elnökválasztáson ismét előveszik". „Örülök a jelenleg zajló remek japán fesztiválnak, de nekünk csak az origamit kellene átvennünk a japánoktól, sokkal inkább a japán munkamorált", élcelődött a fiatal politikus.

Kiss József azon iskolaigazgatók elégedetlenségét tolmácsolta, akik semmilyen beruházást nem végezhettek a polgármesteri hivatal engedélye nélkül - még egy banális ragasztószalagot sem vásárolhattak. „Elfogadhatatlan ez a centralizált ellenőrzési vágy. Mint ahogy az is, hogy vannak utcák, ahol két éve senki nem kaszálta le a gazt", tette hozzá.

„Az ANL-lakásokon kívül, amelynek terveit még Ilyés Gyula készítette, egyetlen más lakás sem épül Szatmárnémetiben. Pedig a polgármester úr kampányában lakást ígért a rászorulóknak, a fiataloknak és a nyugdíjasoknak egyaránt". Magyar Lóránd frakcióvezető igyekezett kifogni a szelet Coica vitorlájából, mondván: „a polgármester úr biztosan azt fogja erre mondani, majd a 2014-2020-as pályázati időszakban uniós támogatásból. Csakhogy egyetlen pályázat sem készült még el!". Magyar szót ejtett az Ezüst Otthonról is, „kár veszni hagyni valamit, ami működik és kár veszni hagyni valamit, amihez holland partnereink komoly összegekkel járultak hozzá." Magyar szerint az oly sokat említett metropolisz-övezet csak arra volt jó, hogy néhány munkahelyet teremtsen az "ismerősök számára".

Mint a Szatmárnémeti Városi Sportklub korábbi elnöke, Fógel László természetesen a sportról ejtett néhány szót. „Szatmárnémeti történelmében soha nem költöttek egyetlen év alatt négy millió lejt. Ebből 1,15 milliót kap az Olimpia, a többit a VSK. Csakhogy amíg az előző években a VSK kézilabda - és főleg kosárlabda-csapata több komoly eredményt ért el, addig most sehol semmi eredmény. A VSK családi klub lett, ahol egyre több nem csak a szakosztály, hanem az alkalmazott is. Nem az eredmények a cél, hanem a népszerűség és a szavazatszerzés", fogalmazott Fógel, hozzátéve: reméli, a következőkben létrehozzák a sí vagy a medence nélküli vízilabda-szakosztályt is.

Láng László egyszerű kérdéssel fordult a szatmáriakhoz. „Azt szeretném kérdezni, hogy érzik magukat, két évvel a választások után? Jobb lett-e az életük, amint azt ígérték? Tisztább lett-e a város? Nagyobb lett-e a rend?". Vesszőparipáját meglovagolva Láng kifogásolta, hogy egyéb erdélyi városokkal összehasonlítva Szatmárnémetiben mindenki ott parkol, ahol épp jólesik neki. Kifogásolta a zöldövezetek állapotát, utalva a Real előtti körforgalomra. Az ismert orvos kifogásolta a város vezetőjének nem ritkán agresszív megnyilvánulásait, amelyek „nem méltóak Szatmárnémetihez."

A sajtótájékoztató végén visszavéve a szót Kereskényi kiemelte, hogy a városvezetésnek semmilyen stratégiája nincs az Európai Unió 2014-2020-as pályázati időszakára. A városvezetés előző két évének tevékenységét „méltányolandó" a képviselő egy újabb „könyvet" mutatott be, melynek címe Jules Verne klasszikusa alapján: Kétévi vakáció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: