2013-01-18 16:06:54• hírek • Kocsis Zoltán

Maskulik lett a városi tanács RMDSZ-es frakciójának vezetője

Maskulik Csaba lett a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke, derült ki a szövetség péntek kora délután megtartott sajtótájékoztatóján. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az érdekvédelmi szövetség szatmárnémeti szervezetének elnöke további személyi változásokról is beszámolt.

Valamennyi személyi változás Kereskényihez kapcsolódik: mivel a december 9-i törvényhozási választásokon bejutott a parlamentbe, a két tisztség miatti összeférhetetlenség következtében január 4-én hivatalosan lemondott tanácsosi funkciójáról. Helyét a döntéshozó testületben Leitner István Attila veszi át, míg a frakcióvezetői szerepkört Maskulik Csaba tölti be majd be..

Kereskényi tanácsosi munkájának befejezése maga után vonja azt is, hogy a tanács szakbizottságaiban is megüresedett a helye. Az RMDSZ javaslata szerint a jogi bizottságban Leitner, a közszolgáltatások bizottságban pedig Magyar Lóránd veszi át a helyét, aki ezzel átkerül a költségvetési bizottságból. Az itt megárvult helyet Butka Gergely tölti majd be. Várhatóan a februári tanácsülésen szavaznak majd a Kereskényi által betöltött egyéb pozíciókról is. Az RMDSZ a VSK igazgatótanácsába Fógel Lászlót, a közrendvédelmi bizottságba Magyart, a polgármesteri hivatal tulajdonába lévő kereskedelmi területek eladásáért felelős bizottságba pedig Nits Jánost javasolja majd.

Ami az új tanácsost illeti, Leitner István bemutatkozásában elmondta, hogy 44 éves, Temesváron végezte egyetemi tanulmányait gépészmérnöki szakon és tíz éve tölti be az igazgatói tisztséget a Zollner vállalat szatmárnémeti kirendeltségében. Politikai tevékenységét húsz éve a Jugendverein Gemeinsam ifjúsági szervezetében kezdte, jelenleg pedig a Német Demokrata Fórum Szatmárnémeti Szervezetének az elnöki tisztségét látja el. Annak az együttműködési megállapodásnak a következtében került az RMDSZ listájára, amelyet a szövetség az NDF-el kötött még a helyhatósági választások előtt. „Az anyanyelvi oktatás támogatása az NDF és az RMDSZ egyik legfontosabb közös célja", mondta rövidke beszédében Leitner, aki 2000 és 2004 között már tevékenykedett tanácsosként.

Ezt követően Magyar Lóránd számolt be röviden azokról a kulturális rendezvényekről, eseményekről, amelyeket az RMDSZ idén is megszervez majd. „Ezek olyan rendezvények, amelyeknek komoly múltjuk van és nem csak négyévente találjuk ki őket. Stabil színvonalas rendezvényeket szeretnénk idén is, nem csak paszuly- és kolbászosztogatást", fogalmazott nem titkolt iróniával. Magyar elmondta, idén is lesz Családi Hétvége, Partiumi Magyar Napok és nem maradnak el a történelmi megemlékezések sem, „amelyek számunkra a megmaradást jelentik".

„Vannak elképzeléseim, amelyeket gyakorlatba szeretnék ültetni. Ezek közé tartozik, hogy az RMDSZ vegyen aktívabban részt a határozatok meghozatalában. Készítsen elő indítványokat illetve a szakbizottságokban is hallassa erőteljesebben a hangját", fogalmazott Maskulik. Az új frakcióvezető kifogásolja, hogy amíg az előző mandátumban még a határozatok beterjesztése előtt minden frakcióval egyeztetett a város vezetése, ez a gyakorlat most elveszett.

Maskulik felszólította a szatmárnémetieket, hogy etnikai hovatartozástól és problémától függetlenül forduljanak bátran az RMDSZ tanácsosaihoz, akik a továbbiakban is fogadóórákat tartanak a szövetségi székházban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: