2013-02-08 22:46:24• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: az RMDSZ életképes régiókat akar

Csak a Szatmár, Bihar és Szilágy megyék alkotta régiót hajlandó támogatni a szatmári RMDSZ, jelentették be péntek délután Kereskényi Gábor és Erdei D. István parlamenti képviselők.

„Az RMDSZ csakis olyan régiók kialakítását tudja elfogadni, amelyek életképesek. Ehhez pedig történelmi, kulturális és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni. Meggyőződésünk, hogy a Szatmár, Szilágy és Bihar alkotta régió életképes lenne", fejtette ki a sajtótájékoztatón Kereskényi.

A képviselő bírálta a kormány nyolc régióból álló elképzelését, mondván, az újonnan létrejövő közigazgatási egységek túlságosan nagyok ahhoz, hogy igazából működőképesek legyenek. Kettőjük lakossága pedig nagyobb az uniós normáknál.

Kereskényi élesen bírálta a kormány azon tervét is, mely jelentős kompetenciákat adna a régióknak: ilyen a közszolgáltatások megszervezés és főleg a regionális adók és illetékek kivetése és azok mértékének megszabása. „Nem hiszem, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az embereknek még többet kellene fizetnie! Nem ez kell legyen a kormány és a régiók célja", mondta.

A képviselő a román politikum azon „félelmére" is reagált, amely Hargita, Kovászna és Maros megyék egy régióba való összeolvasztását övezi. „Az RMDSZ nem etnikai régiókat akar, hanem működőképes régiókat".

Noha Liviu Dragnea, a közigazgatásért és a regionális fejlesztésért felelős miniszter tagadta létét, Kereskényi megerősítette: tényleg létezik a sajtó által megszellőztetett kormányterv, amely továbbra is nyolc régióban képzeli Románia új adminisztratív felosztását. Ebben Szatmár megye, Biharral, Szilággyal, Kolozzsal, Máramarossal és Beszterce-Naszóddal alkotna egy régiót, a központ pedig Kolozsváron lenne. Ezzel szemben az RMDSZ egy tizenhat régiós felosztást tud csak elképzelni. Ennek kidolgozása jelenleg is zajlik és a következő hetekben mutatják be.

„Jelzésértékű, hogy Bihar megyében politikai hovatartozástól függetlenül egyezség született: csak Szatmárral és Szilággyal közösen akarnak régiót alkotni", zárta szavait Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: