2013-04-17 12:21:10• hírek • Szatmar.ro

Kereskényi a tisztújító közgyűlésekről

A napokban kezdetüket vették az RMDSZ szatmárnémeti körzeteinek tisztújító közgyűlései, melyek a városi közgyűléssel zárulnak. A gyűlések folyamatáról, a várható szerkezeti változásokról Kereskényi Gábor parlamenti képviselőt, a Szövetség szatmárnémeti elnökét kérdeztük.

- 2013-ban tisztújítást tart az RMDSZ megyei szervezete és több helyi szervezet, többek között a szatmárnémeti is. Hogy néz ki a közgyűlések forgatókönyve?

- A szervezeti és működési szabályzat és a több, mint két évtizedes hagyomány szerint a körzeti közgyűlések megelőzik a városi közgyűlést. A 8 körzeti gyűlésen az elnöki beszámolókat és a tisztújítást követően egyfajta fórum keretén belül lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre az RMDSZ önkormányzati és parlamenti tisztségviselőivel. A folyamat április 26-án zárul le a városi közgyűléssel, mely megválasztja a Választmányt. Ez utóbbi testület választja meg a szervezet elnökét, alelnökét és jegyzőjét. A gyűlések nyíltak, de a szabályzat értelmében szavazati joggal csak azok a tagok rendelkeznek, akik 2012-ben rendezték tagdíjukat, az új tagok esetében pedig akik legalább 3 hónapja tagjai a helyi szervezetnek.

- Milyen témakörök kerülnek szóba az effajta eszmecserék alkalmával?

- Ezek a közvetlen hangvételű beszélgetések igen széles skálán mozognak: az aktuális politikai helyzettől (Bukaresttől egészen Budapestig, sőt Brüsszelig) a mindennapi problémákig, útjavítástól a parkosításon át a szemétszállításig, illetve a nagyobb beruházásokig. Egyszóval minden... Nekünk, választott tisztségviselőknek pedig kötelességünk a polgárokat tájékoztatni, illetve megoldást keresni az általuk felvetett témakörökre.

- A városi közgyűlésen napirenden lesz a helyi működési szabályzat módosítása is. Melyek a legfontosabb változások?

- A három beérkezett módosító javaslat alapvetően két nagy témakört érint:. Egyrészt nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a választások közötti időszakban is a tagsággal, illetve a város magyarságával való kommunikációra. Ennek érdekében létre kívánjuk hozni a szavazóházak mentén szerveződő operatív csoportokat és az utcabiztosi rendszert. Szükség van ugyanis arra, hogy megfelelően tájékoztassuk a lakosokat munkánkról, szatmári magyar közösségünk problémáiról, helyzetéről, a szervezeti életről és nem utolsó sorban a közösségépítő rendezvényeinkről, ezek programjáról.

Másodsorban kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a jövőben is a szakmaiságnak, a döntés-előkészítésben és végrehajtásban a szakmai szempontok érvénysesülésének. Ezért hozzuk létre a városi Választmány hat szakbizottságát, melyek a választmányi tagokon és tanácsosokon kívül kiegészülnek az adott témakör szakértőivel. Például egészségügyi kérdésekben konzultálnánk a szatmári magyar orvostársadalom képviselőivel, oktatási témában a pedagógusainkkal és így tovább. Ez a párbeszéd eddig is jellemző volt a Szövetségre, ám most szervezeti formát ölthet. Ily módon pedig az önkormányzati frakció, de akár a parlamenti csoport is kaphat jó ötleteket és a döntésekhez szükséges szakmai hátteret is.

- Merre tart a szatmárnémeti RMDSZ?

- Amint említettem, a szatmári magyarság közképviseletében nagyon fontos szerepe van a szakmaiságnak. Csak ily módon tudunk ugyanis hitelesen érvelni, meggyőzni a többségi kollégákat a különböző testületekben. Ezen felül azt gondolom, vissza kell térnünk a Szövetség mozgalmi jellegéhez, közelebb kerülve a polgárokhoz. Ez pedig minél több közösségépítő rendezvény által (úgy mint Családi Hétvége, Partiumi Magyar Napok, történelmi megemlékezések stb.), és közvetlen kapcsolattartással érhető el a leghatékonyabban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: