2015-03-21 11:11:59• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: a közvagyont ne rabolhassa el a pártklientúra!

Nem ért egyet az új pártfinanszírozási törvénnyel az RMDSZ képviselőházi frakciója, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Kereskényi Gábor. A képviselő egy törvénytervezet kapcsán felhívta a figyelmet: meg kell akadályozni, hogy a mindenkori pártklientúra lerabolhassa a közvagyont. Pataki Csaba a munkanélküliségi törvény módosításáról számolt be, Erdei István pedig a devizahitel körüli problémákról ejtett szót.

Elfogadta a képviselőház az új pártfinanszírozási törvényt - az RMDSZ tartózkodása ellenére. Az új törvényt és a szövetség aggályait Kereskényi Gábor parlamenti képviselő mutatta be pénteki sajtótájékoztatón. A törvény kimondja, hogy a pártok a tagsági díjakból, az adományokból, egyéb tevékenységekből befolyó bevételekből, költségvetési támogatásból és kölcsönből finanszírozhatja működését és a kampányt. Kimondja továbbá, hogy azon fizikai vagy jogi személy, akinek 60 napnál régebbi hátraléka van az állam felé, az nem adományozhat pártnak. A tíz minimálbérnek megfelelő összeg feletti felajánlást csakis banki átutalással lehet kifizetni. A pártnak minden egyes adományt el kell könyvelni, a kampány kezdetéig pedig minden megyében bankszámlát kell nyitnia - ahová az adományokat át lehessen utalni.

Az RMDSZ nem ért viszont egyet a törvény azon kikötésével, hogy az adományokat közvetlenül a jelölt kapja. Ez egyrészt favorizálja az anyagilag tehetősebb jelölteket, másrészt pedig túlságosan szoros kötelék és elkötelezettség alakulhat ki jelölt és adományozó között - magyarázta Kereskényi.

A törvény azt is szabályozza, hogy mennyit lehessen elkölteni egy-egy kampányra. Községi listára például legtöbb egy minimálbérnyi összeget, megyeszékhely polgármesteri tisztségének kampányára 50 minimálbérnyi összeget, az államfői kampányra pedig 20.000 minimálbérnyi összeget lehet költeni.

Fontos passzusa a törvénynek, hogy szabálysértés esetén az adomány teljes összege az államkasszába száll át.

A törvény szabályozza a kampány lefolyását is, szigorúan előírja a felhasználható propaganda-anyagokat. Ezentúl választási plakátokat, tévé-, rádió-, újság- és online hirdetéseket valamint szórólapokat lehet csak használni. Bannereket viszont nem! „Ezek az előírások meglepően hasonlítanak arra a határozatra, amit a szatmárnémeti városi tanács az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott", emlékeztetett Kereskényi. „Már csak be kell tartatnia annak, akinek ez a feladata", tette hozzá Pataki.

Kereskényi élesen bírálta a PSD újabb kezdeményezését, amely azt szeretné elérni, hogy a helyi tanácsokban a kétharmados többség helyett egyszerű többség dönthessen az önkormányzatok közvagyonáról. „Ezzel lehetőséget teremtenénk arra, hogy a mindig ideiglenes politikai hatalom rendelkezzen a közvagyonról. Nem engedhetjük meg, hogy a pártklientúra lerabolhassa a közvagyont", jelentette ki Kereskényi.

Végezhessen szociális tevékenységet a munkanélküli

Pataki Csaba szenátor ismertette azt a törvénytervezetet, melyet Márton Árpáddal közösen dolgozott ki és amelynek a célja, hogy a munkanélküli személy 12 hónapig végezhessen szociális tevékenységet az önkormányzat vagy megfelelő profilú cég keretein belül. „Ez egyrészt segítené a munkahely keresésében, másrészt pedig valamivel nagyobb összeget kapna, mint a normál munkanélküli támogatás", magyarázta Pataki. A szenátor elmondása szerint a szakminiszter támogatja az elképzelést.

Szélesebb körben támogatná az RMDSZ a devizahiteleseket

Az RMDSZ a kezdetektől fogva a devizahitelesek támogatásának szószólója volt, ám a kormány két törvénytervezetét is elutasította. A kabinet által készített tervezettel viszont az RMDSZ nem ért teljes mértékben egyet.

Az dicséretes, magyarázta Erdei István képviselő, hogy a kormány nem csak a svájci frank alapú, hanem valamennyi külföldi valutában felvett záloghitel tulajdonosát kárpótolná. Abban az esetben legalábbis, amennyiben a lej értéke legalább 50%-kal csökkent az illető valutához képest a hitelszerződés megkötése óta. Ezzel szemben az RMDSZ azt szeretné elérni, hogy már 33%-os csökkenés esetén is kártérítést fizessen az állam.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: