2013-06-18 15:23:07• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: a helyi közvagyon rablása készül

Az ügyben a Szenátusé a döntő szó.

A helyi közvagyon rablásának nevezte politikai nyilatkozatában Kereskényi Gábor Szatmár megyei RMDSZ-es képviselő az önkormányzatok köz-és magántulajdonának kezelési jogáról szóló törvénymódosítást. A politikus éles hangon bírálta a megyei tanácselnökök hatáskörének bővítését is.

A román parlament képviselőháza június 4-én hallgatólagosan fogadta el a 215/2001-es törvény módosító javaslatát, amely a helyi tanácsok működését szabályozza. A jelenleg érvényben lévő törvények szerint a helyi tanács kétharmadának szavazata szükséges az önkormányzat tulajdonában lévő javakkal kapcsolatos határozatok elfogadásához. A 45-ös cikkely második bekezdése viszont ezt relatív többségre, azaz a hatályban lévő tanácsosok többségére módosítja.

„Ez a döntés lehetőséget ad a köztulajdon megdézsmálására. Az önkormányzatok köz-és magántulajdona egy olyan ideiglenes politikai többségre lesz bízva, amely ma van, ám lehet, hogy holnap már nem lesz", jelentette ki Kereskényi.

A köztulajdon eddig is a klientelista kapitalizmus nagy áldozata volt, áll a képviselő nyilatkozatában, az erről szóló törvény pedig amúgy is rossz. Pontos szabályok helyett csak általános rendelkezéseket és példákat tartalmaz, mindez pedig lehetővé teszi a visszaéléseket. „A módosítás az 1989 utáni nagy rablásokhoz hasonlító helyzetet teremthet, ezúttal pedig a községek,a városok és a megyék köztulajdona lesz a célpont", szögezi le Szatmárnémeti egykori alpolgármestere.

Kereskényi hevesen bírálta azt az elképzelést is, hogy a megyei tanácstól a tanácselnök rendelkezzék a jövőben az alárendelt intézmények vezetőinek kinevezéséről, felmentéséről, büntetéséről. „Felháborító ez az elképzelés, amely oda vezet, hogy a tanács elveszítené a döntéshozási jogkört a végrehajtó hatalom javára. Ne csodálkozzunk azonban, hisz az USL helyi kis báróinak már régi célja ez", zárta nyilatkozatát Kereskényi Gábor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: