2015-11-04 12:07:33• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: Pontának rég le kellett volna mondania!

„Rég meg kellett volna tennie", reagált Kereskényi Gábor parlamenti képviselő Victor Ponta bejelentésére, amelyben a miniszterelnök elárulta: a pénteki bukaresti tragédia és az azt követő utcai tüntetések miatt lemond tisztségéről.

„Ez a lemondás későn érkezett! Ez egy becsületbeli lemondás kell legyen! Egy ilyen tragédiát követően illik azonnal lemondani és nem csak a tömeg nyomására reagálni", jelentette ki Kereskényi.

„Sajnálatos és szomorú esemény volt, ami a Colectiv klubban történt. Megengedhetetlen, hogy következmények nélkül maradjon! Az eset egyik tanulsága, hogy egyértelműbb szabályokat kell alkotnunk és azokat be kell tartanunk. Megengedhetetlen, hogy ebben az országban senki sem felel semmiért", folytatta a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Kereskényi Gábor nem bocsátkozott jóslásokban azzal kapcsolatban, hogy ki lehet Ponta utódja vagy hogy az RMDSZ-t miként érintheti a miniszterelnök lépése. „Napokon belül választ kapunk ezekre a kérdésekre", tette hozzá.

"Méltányoljuk a miniszterelnök döntését, amelyben vállalja a politikai felelősséget a történtekért. Jelenleg az allamelnöknél van a labda, az Alkotmány értelmében ő nevesít miniszterelnök-jelöltet, a parlamenti pártokkal folytatott konzultációt követően. Az RMDSZ, mint minden más alkalommal, elmegy a targyalásokra. Az RMDSZ a jelenlegi kormánykoalíció támogatásán kivül minden más megoldásról hajlandó tárgyalni, legyen az egy új parlamenti többség kialakítása, a jelenlegi ellenzék által nevesített kisebbségi kormány működése, előrehozott választasok, vagy egy technokrata kormány. Fontos, hogy mihamarabb megalakuljon az új kormány, mert az instabil politikai helyzet nem segíti a gazdasági stabilitást" - fűzte hozzá Kereskényi.

Románia alkotmánya szerint az államfőnek, jelen esetben Klaus Iohannisnak valamely kormánytagot kell kineveznie ideiglenes kormányfőnek. Ő korlátozott jogkörrel töltheti be tisztségét addig a pillanatig, amíg meg nem alakul az új kormány. A miniszterelnököt is Iohannisnak kell kineveznie, majd ezt a parlamentnek kell jóváhagynia.

Hasonló kormányválság nem számít ritkának Romániában, legutóbb 2012-ben alakult ki hasonló helyzet Emil Boc jelenlegi kolozsvári polgármester miniszterelnöki tisztségről való lemondása után...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: