2012-11-01 12:13:07• hírek • Szatmár.ro

Kereskényi: Itt az ideje a szókimondó, egyenes beszédnek!

Kereskényi Gábor, jogtanácsos, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, 1980. január 29-én született Szatmárnémetiben. Fiatal kora ellenére végigjárta a ranglétrát, ez alatt az idő alatt mindvégig szem előtt tartva a magyar kisebbség jogait és érdekeit. Idén elérkezett az alkalom, hogy parlamenti képviselőjelöltként is megmérettese magát a december 9-én esedékes parlamenti választásokon. Megválasztása esetén pedig helyi szintről országos szintre kívánja emelni a helyi közösségek problémáit és azokra mihamarabb megoldásokat szeretne találni.

- Az 5-ös számú egyéni választókörzetben száll harcba egy képviselői mandátumért, a megye mely részeit foglalja magába ez a körzet és milyen kötődése van ehhez a régióhoz?

- Az 5-ös választói körzet magába foglalja Szatmárnémeti Szamostól északra fekvő részét, Sárközújlak várost, illetve Vetés, Pusztadaróc, Lázári, Egri, Mikola, Túrterebes, Halmi, Kökényesd és Batiz községeket. Azt gondolom, hogy az ellenjelöltjeim közül a legszorosabb kötődéssel rendelkezem ebben a régióban, hiszen ötödik generációs szatmári vagyok, és jelenleg is a Németi városrészben lakom. A vidékhez is sok kedves emlék fűz, hiszen nagyapám dr. Agárdy Tamás csaknem negyven évig volt Túrterebes és környékének családorvosa, szüleim pedig több évig tanítottak Túrterebesen, jómagam még óvodába is jártam oda. Szeretem a halmihegyi bort (mondja mosolyogva), és személyes jó kapcsolatot ápolok a körzet önkormányzati csapatával, valamint a helyi közösségekkel is.

- Milyen diák volt Kereskényi Gábor?

- Gyermek- és diákkoromban több csínytevést követtünk el barátaimmal, diáktársaimmal, de ezekért mindig vállaltuk a felelősséget, emellett tanulmányainkat sosem hanyagoltuk el. Az általános iskolát a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában, a középiskolát pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban végeztem el. Ezekre az évekre, tanáraimra, iskolatársaimra mindig örömmel gondolok vissza.

Ezt követően jurátushallgató lettem a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karán, ahol 2003-ban államvizsgáztam, cum laude minősítéssel.

- A 2000-es évek elején nemzedékváltás ment végbe a szatmárnémeti RMDSZ keretén belül, melynek egyik mozgató rugója volt, hogy emlékszik vissza erre az időszakra, és merre tart ma az RMDSZ szatmárnémeti szervezete?

- 1999-ben néhány lelkes fiatallal együtt alapítottuk meg a Magyar Ifjúsági Kezdeményezést, mely szervezet a szatmárnémeti RMDSZ-t hivatott segíteni és egy utánpótlás bázist kívánt nyújtani. Akkor sem volt és most sem könnyű a szatmárnémeti ifjúságot rávenni a közéleti szerepvállalásra, de szerencsére sokan belátták, hogy az eredményt a pályáról lehet befolyásolni, nem pedig a pálya széléről bekiabálva. Egyszerű ifjúsági szervezőként kezdtem, majd RMDSZ körzeti alelnök és elnök lettem, 2005-ben pedig a szatmárnémeti RMDSZ elnökévé választottak. E minőségemben mindig is fontosnak tartottam a Szövetség társadalomszervező tevékenységének kibővítését. A több tízezres rendezvényeink, mint a Családi Hétvége és a Partiumi Magyar Napok az egész Szatmár megyei magyar közösség igényeire hivatott választ adni, nem kis sikerrel. Az RMDSZ jelenleg új lendülettel kívánja a régi értékeket képviselni és ebben a tevékenységben mindenkire számítunk, aki ezt fontosnak tartja.

- Ezzel párhuzamosan a helyi önkormányzat munkájába is bekapcsolódott? Ez alatt az időszak alatt, milyen, a magyar kisebbség számára is jelentős megvalósításokat sikerült elérnie?

- Jelenleg harmadik mandátumomat töltöm városi tanácsosként, 2008 és 2012 között szatmárnémeti alpolgármestereként tevékenykedtem. Ebben az időszakban számos magyar vonatkozású kezdeményezést terjesztettem a tanács elé, melyek közül a legfontosabbak: a Kölcsey Ferenc Főgimnázium székhelyének megoldása, a Kinizsi-óvoda Református Gimnáziumhoz csatolása, a Kálvin-tér és több utca magyar elnevezése, a Petőfi és a Rákóczi-szobor felállítása. A magyar vonatkozású eredmények mellett sikerült jelentős mértékben fejlesztenünk a város valamint a megye víz- és szennyvízszolgáltatását, illetve a megye sportéletét.

- Megválasztása esetén milyen értékekért harcolna? Fontos az, hogy a magyar kisebbségnek legyen parlamenti képviselete?

- Itt az ideje a szókimondó, egyenes beszédnek . Egy ilyen eredményes parbeszéd kezdeményezője kívánok lenni törvényhozás és önkormányzatok között, segíteni utóbbiak munkáját, valamint céljaim között szerepel a tőkeerős befektetők Szatmár megyébe vonzása és ez által jól fizető munkahelyek létrehozása. Itt az ideje, hogy végre megvalósuljanak, azok a huszonkét éve késlekedő nagy beruházások is, mint a megyeszékhely kőrgyűrűje, egy sportcsarnok és turisztikai fejlesztések az egész megye területén. Családapaként különösen fontosnak tartom anyanyelvi oktatási hálozatunk fejlesztését, mert ez megmaradásunk zálogának tekinthető. Azért is ott kell legyen a következő négy évben az RMDSZ a parlamentben, mert nem mindegy, hogy kik, illetve hogyan fogják megrajzolni Románia új régióit. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a Szatmár megyei lakosok Kolozsvárra, vagy egyéb más megyébe járjanak ügyes-bajos dolgaikat elintézni. Tudatosítani kell a ránk váró kihívásokat, fel kell rájuk készülni és kivédeni a számunkra negatív kezdeményezéseket. Ezt pedig csakis mi, a magyar közösség tudjuk megoldani, egységesen fellépve, kellő bölcsességgel és felelősséggel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: