2019-06-27 05:37:59• hírek • MTI/Bede Emőke

Kereskényi Gábor szerint Viorica Dancila nem tartotta be a polgármestereknek tett ígéretét

Sürgősségi rendelettel léptette hatályba keddi ülésén a román kormány az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát.

Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök szerint a kódex 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében van szükség. Klaus Iohannis jobboldali államfő kedden közleményben tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentet megkerülve, a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendelettel gyökeresen felforgatja a teljes közigazgatást. "Miután két éven keresztül próbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást, a PSD a közigazgatást is tönkre akarja tenni a helyi kiskirályok kedvéért" - írta közleményében az államfő, arra utalva, hogy a jogszabály egyebek mellett speciális nyugdíjakat irányoz elő az önkormányzati elöljárók számára.


A sürgősségi rendelettel módosított és elfogadott közigazgatási törvénykönyvet nem csak az államelnök bírálta élesen, hiszen hosszas véleményt osztott meg az üggyel kapcsolatban többek között Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is. Mint közleményében írja: "Nem tartotta be a Romániai Municípiumok Egyesületét képviselő polgármestereknek tett ígéretét Viorica Dancila, miszerint nem fogadja el az új közigazgatási törvénykönyvet a kormány által előterjesztett formában. A miniszterelnök dicséretei ellenére a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott módosítások egyáltalán nem kedveznek az önkormányzatoknak. Ehhez arra lett volna szükség, hogy a kódex módosításai előtt a legfőbb illetékesekkel, azaz az önkormányzatok vezetőivel egyeztessenek, hiszen ők azok, akik a legjobban ismerik a törvény hiányosságait. Ők azok, akik leginkább tisztában vannak azzal, miként lehet hatékonyabbá és emberközelibbé tenni az önkormányzatok működését." Kereskényi szerint most már az is erősen megkérdőjelezhető, hogy a kárpótolva lesznek-e az önkormányzatok a román kormány adópolitikája által okozott veszteségek miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: