2012-11-19 08:47:27• hírek • Szatmár.ro

Kereskényi Gábor: Csak együtt vagyunk erősek

Vasárnap 15 órai kezdettel hálaadó hívekkel telt meg az adorjáni református templom, annak 100. évfordulóján.

A templom megújulásának örömét az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, Pataki Csaba, szenátorjelölt, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, Kereskényi Gábor, parlamenti képviselőjelölt, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Csehi Árpád Szabolcs, Sárközújlak polgármestere, Piricsi Arthúr és alpolgármestere, Szabó Ignác illetve több, köztük a batizi, sárközújlaki, halmi, berendi, szatmárudvari, óvári, szatmárhegyi, gencsi, józsefházi, erdődi gyülekezetek nevében érkezett lelkipásztorok is megosztották a helyiekkel.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselőjelölt örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet az adorjániakkal ezen a fontos napon és elmondta, hogy a helyiek boldogságát továbbéltetve ő és Pataki Csaba szenátorjelölt sem érkezett üres kézzel erre a fontos ünnepre, ugyanis 500 lej értékben hoztak tujafákat, melyekkel a helyiek tovább szépíthetik a templomkertet. Ugyanakkor néhány szóban a december 9-i választások fontosságáról is szólt: „Sajnos a magyarságra nehéz idők járnak, a megyeszékhelyen több hivatalban sem nézik már jó szemmel a magyar beszédet. Ez a kis közösség a helyhatósági választásokon is megmutatta erejét, bízom abban, hogy a parlamenti választásokon is ilyen erős lesz. Hiszem, hogy az ünnepségről mindenki megerősödve távozik, hiszen a magyar társadalom három alapillére ünnepelt együtt: az egyház, az érdekképviselet és a közösség, hiszen csak együtt vagyunk erősek."

A szép számban összegyűlt református, római, illetve görögkatolikus hívek Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetését hallgathatták meg. A püspök örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet az alig kétszáz fős adorjáni gyülekezettel, akiknek összefogással, együttes erővel és természetesen adományozók segítségével sikerült felújítani a kicsiny kis templom tetőszerkezetét: „Egy olyan modern világban élünk, melyben sokunknak megfordul a fejében, hogy otthonától távol keresse a boldogságot, és sokan ezért el is hagyják szülőföldüket. Jó olyan gyülekezetbe jönni, ahol bár kevesen vannak, de megbecsülik a szülőföldet."

Kereskényi Gábor és Pataki Csaba is részt vett az istentiszteleten

Az igehirdetést követően Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese is átadta jókívánságait és megáldotta az ünneplő gyülekezetet, illetve az újonnan megalakult presbitériumot és az újonnan választott presbitert. Külön köszönetét adta át ugyanakkor Szilágyi Géza egykori gondnoknak, aki több mint negyven éven keresztül hordta lelkén ezen kis gyülekezet minden gondját, baját. Anzik Albert tanár pedig a település és a templom rövid történetét is ismertette a jelenlevőkkel.

A köszöntő beszédeket követően Bessenyődi Attila helyi lelkipásztor a konfirmándusoknak adta át a szót, akik énekeikkel és szavalataikkal színesítették az ünnepet. A hálaadó istentisztelet nemzeti imánk, a magyar himnusz közös eléneklésével ért véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: