2014-11-02 11:01:53• hírek • Szatmar.ro

Kereskényi: Az erős magyar közösségre szavaztam

Több mint 18 millió román állampolgárt várnak vasárnap, azaz ma az urnákhoz, hogy a következő öt évre megválasszák az ország elnökét. A szavazóházak 7 órakor nyitottak és 21 óráig várják az urnák elé járuló szavazókat.

Összesen 317.918 választásra jogosult személy szerepel Szatmár megye választási névjegyzékében, akik 334 szavazókörzetben adják majd le a voksukat a 14 államelnökjelölt valamelyikére a választás első fordulójában. Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 16-án második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

10.00 - Szatmárnémetiben a 9-es számú szavazókörzetben adta le voksát 10 órakor Kereskényi Gábor, RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Szövetség Szatmárnémeti szervezetének elnöke felesége és kislánya kíséretében.

„Az erős magyar közösségre szavaztam. Arra a közösségre, amely bár sokaknak ez nem tetszik, de államalkotó tényező Romániában. Ezen kívül a decentralizációra szavaztam, és egy olyan kevésbé bürokratikus közigazgatásra, amely az állampolgárokhoz legközelebb eső szinten igyekszik azok problémáit megoldani" - magyarázta a parlamenti képviselő a voks leadását követően.

Korábban  Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora is leadta voksát Szatmárnémetiben, a 64-es szavazókörzetben. „Arra jelöltre szavaztam, aki hitelesen képviseli közösségünket. Aki választási kampányt megelőzően, azalatt és azután is megmutatja, hogy közösségünk erős és megoszthatatlan. Arra a jelöltre szavaztam, akit érdekeink képviseletének ügyében vitathatatlanul tárgyalópartnernek tekintenek az országhatárokon belül és külföldön is. Szavazatom azt a célt erősíti, amelyet a szatmári magyarok is magukénak éreznek: közösségünk erős, és van beleszólásunk az ország, a megye és a helyi ügyek alakulásába!"

10.00 - Kovács Jenő, Nagykároly RMDSZ-es polgármestere a 76-os szavazóházban élt szavazati jogával a november 2-i államelnök-választáson. „Ha azt mondjuk, hogy elöljárói vagyunk a városnak vagy községnek, akkor a magyar nyelv szépségének és beszédességének köszönhetően ezzel kötelezzük is magunkat arra, hogy elöl járjunk mindenben, így a szavazásban is" - hívta fel a figyelmet Kovács Jenő az elöljárói kötelezettségek egyikére.

10.40 - Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy erősebb a szavazási kedv a reggeli órákban Szatmár megyében, mint 2009-ben. Akkor 10 órakor 4,55% volt a részvételi arány, most ennél mintegy fél százalékkal nagyobb a becsléseink alapján. Szatmárnémetiben valamivel több, mint 3400 személy élt 9-ig a szavazati jogával. Összesen egyébként Szatmár megye választói névjegyzékben 317918 személy szerepel, akik ma eldönthetik, hogy ki képviselje őket az elkövetkező 5 évben.

11.20 - Szatmár megyében összesen 378, kórházban ápolt személy igényelt mozgó urnát: 230-ban Szatmárnémetiben, 59-en Nagykárolyban, 52-ban Avasfelsőfaluban, 12-en Tasnádon és négyen Bikszádon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: