2014-03-18 19:20:32• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: A szatmáriak határozott nemet mondtak a viszályra!

Az erdélyi magyarság csak a jogait akarja, csak azt, ami jár neki - jelentette ki keddi parlamenti felszólalásában Kereskényi Gábor Szatmár megyei képviselő. A politikus szerint az embereknek elegük van az állandó viszálykeltésből, mégis sok politikus gyakran előkapja a magyar kártyát.

A szatmáriak határozott nemet mondtak a viszályra! címet viselő interpellációjában Kereskényi a hétvégi, március 15-i ünneplésekre hivatkozva kijelentette: ismét bebizonyosodott, hogy vannak értékeink - úgy a magyaroknak, mint a románoknak -, amelyek fontosabbak, mint a kicsinyes választási számítások és sovinista retorikák. „Az ünnepségek bizonyították, hogy a hétköznapi emberek értelmesebbek, mint sok politikus és nem lehet őket olcsó szlogenekkel megmérgezni", fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: a megemlékezéseket Erdély-szerte békés polgári hangulat vette körül.

Kereskényi felhívta törvényhozásbeli kollégái figyelmét, hogy Szatmárnémetiben közel háromezren vettek részt az eseményeken. Azonban sem a huszárok mögött vonuló tömeg, sem a magyarság szimbólumai nem váltottak ki negatív reakciókat.

„Románok és magyarok megértették, hogy több minden köt össze minket, mint ami elválaszt. Megértették, hogy együtt gazdagabbak és erősebbek vagyunk, míg külön-külön azt veszélyeztetjük, hogy elveszítsük szabadságunkat és azt az európai méltóságot, amit közösen vívtunk ki", mondta a szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy az erdélyi magyarságot általánosságokban elfogadják, a többségi nemzet tagjainak viszonyulása túlnyomó többségében korrekt. Ennek ellenére mindig vannak politikusok és megnyilvánulások - főleg a választások közeledtével -, amelyek azt sugallják: a magyarság Romániának nem több, mint egy állandó probléma, gond a politikusok fején.

„Én úgy gondolom, nincs okunk sem a szégyenkezésre, sem arra, hogy lehajtott fejjel járjunk-keljünk. Mi csak azt kérjük, ami jár nekünk, se többet, se kevesebbet! Se többet, se kevesebbet!", idézett március 15-én elhangzott beszédéből Kereskényi Gábor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: