2015-04-28 16:24:44• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: A kormány úgy viselkedik, mint egy pincér, aki nem érdemel borravalót!

Napirend előtti felszólalásában bírálta a kormány a borravaló megadózásáról szóló rendeletét Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. A plasztikus elemekkel megtűzdelt politikai állásfoglalás szerint a kormány úgy viselkedik, mint az a pincér, aki nem érdemel borravalót - a napirend előtti felszólalásnak egyben ez a címe is.

A sürgősségi kormányrendelettel elfogadott határozat már csak azért is kifogásolható, véli Kereskényi, mert a legrosszabbul fizetett munkavállalókat érinti: a hotelek, éttermek személyzetét, a borbélyokat, a pizzafutárokat. A kormány tőlük venné el borravalójuk 16%-át!

„A kormány azokat az egereket vette célba, akik elvesznek egy darabkát a sajtból, de semmit sem tesz a saját fejőstehenei, azaz azon állami vállalatok ellen, amelyek rendre kiborítják a tejes fazekat", érzékeltette véleményét az első metaforával a politikus.

A képviselő szerint a második probléma, hogy a törvényt lehetetlen betartani, ráadásul visszaélésekre teremt lehetőséget az adóhivatal számára. Kereskényi szerint a megoldás a vendéglátóipar és a turizmus kifehérítése, átláthatóvá tétele lenne, „mert az adóhivatalhoz beadott bevallások szerint ezen a vállalkozások 99%-a minimális jövedelemmel, sőt, veszteséggel működik".

A legtöbb európai ország mintájára a képviselő sürgeti a 24%-os áfa 9%-ra való csökkentését a turizmus területén is. „Érdekes, hogy amikor Romániában bevezetnek egy új adót, ezt mindig azzal igazolják, hogy alkalmazkodni kell Európához. Ugyanezt az okot azonban soha senki nem említi, amikor csökkenteni kellene az adót", hívja fel a figyelmet Kereskényi.

„Az állam háborút hirdetett a pincérek ellen is, de vajon az állam olyan vendég, aki megérdemli a profi kiszolgálást? Ha már harcba szállt a pincérekkel, a kormánynak is úgy kellene viselkednie, mint egy jól felkészült pincérnek: időben hozza ki a rendelést, a sört pedig ne öltse az egyszerű állampolgár ölébe. Az egyszerű állampolgár azt akarja, hogy az állam többé ne viselkedjen úgy, mint a részeg borbély, aki megkopaszítja a vendéget és még fizetséget is kér. Hasonlatosan ahoz, ahogy fizetnek a romániaiak útadót a rossz utakért vagy az elfogadhatatlan kórházi állapotokért", fogalmazott Kereskényi Gábor szatmári parlamenti képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: