2014-11-19 14:32:08• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: 2012-ben is egyesek dolgoztak, mások elvitték a voksokat

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint Klaus Iohannis újonnan megválasztott államfő elsöprő sikere Szatmárnémetiben a helyi önkormányzat vezetőinek tehetetlenségét, hozzá nem értését bizonyítja. Az RMDSZ-es politikus szerint a romániai társadalom erősen meg van osztva, az elválasztó falak lebontásában pedig Iohannisnak kulcsszerepe lesz.

Kereskényi Gábor a képviselőház szerdai plenáris ülését megelőző napirend előtti felszólalásában - melynek címe „Fal, amit le kell bontanunk" - a vasárnap véget ért államfőválasztás egyik legfontosabb tanúságának nevezte, hogy egyik párt, jelölt, polgármester, megyei tanács elnök, de még a papok sem rendelkezhetnek a szavazók voksai fölött, hisz ők józan belátásuk szerint szavaznak. „A tény azonban, hogy a választók 20%-a csak a szavazófülkében dönti el, hová is üsse pecsétjét, azt mutatja, hogy a romániai politikusok komoly gonddal küszködnek: üzeneteik nem jutnak el a szavazókhoz", fogalmazott Kereskényi, aki szerint az elnökválasztás egyértelműen bizonyítja azt is, hogy az emberek nemet mondanak a gyűlölködésre, a negatív kampányra.

A képviselő élesen bírálta szűkebb pátriája, Szatmár megye és Szatmárnémeti közigazgatási vezetőit is, mondván, a tény, hogy a megyeközpontban Iohannis a voksok 70%-át begyűjtötte a helyi önkormányzati vezetők tehetetlenségét bizonyítja, hisz az elmúlt két évben egyetlen jelentős beruházást sem voltak képesek megvalósítani, az elkerülőút is csak állandó ígéret témája, mint oly sok más.

„Könnyedén ígérgetünk dolgokat, amiről tudjuk, hogy nem fogjuk tudni megvalósítani, mintha elfelednénk, hogy egyszer csak eljön a számadás napja is. Ígérünk utakat, hidakat, sportcsarnokokat, stadionokat, aztán várjuk, hogy a megvalósítás elmaradását politikai ellenfeleinkre foghassuk! Egyik Szatmári kollégától hallottam a panaszt, hogy mi dolgozunk, más meg elviszi a szavazatokat". Ekkor eszembe jutott a 2012-es önkormányzati választás, amikor egyesek ígérgettek és nyertek, miközben előtte mások több száz millió eurós projekteket nyertek, modernizálták az egészségügyet és mégis alulmaradtak. De hát a népnek mindig igaza van, megmondta Ponta is", mondta Kereskényi.

A politikus figyelmeztetett, hogy a lakosság többségének - köztük nagy számú magyar nemzetiségű szavazó voksának is köszönhetően - Iohannis lett az ország következő köztársasági elnöke, ám nagyon magasak az elvárások vele szemben. Az alkotmány 80-as cikkelye azonban szigorúan meghatározza az államfő hatásköreit.

  1. Románia elnöke a román állam képviselője, a nemzet függetlenségének és egységének, valamint területi integritásának biztosítéka.

  2. Románia elnöke felügyeli az alkotmány betartását, a közintézmények működését, közvetít a hatalmi ágak, az állam és a társadalom között.

„Ez azt jelenti, hogy az államfő nem építhet autópályákat, iskolákat vagy sportcsarnokokat. De az elnök hozzájárulhat az erősen megosztott társadalom falainak ledöntéséhez", véli a politikus.

Kereskényi szerint a kampány során olyan falak épültek a társadalomban, amelyek megmutatták, hogy nem tudunk versengeni, nem ismerjük el a más álláspontját. „Európai autonómia- vagy regionalizmus-modelleket emlegetve egyesek már Erdély ellopásáról beszélnek", támasztotta alá véleményét az RMDSZ-es képviselő.

A politikus szerint a parlamentnek kötelezően hozzá kell járulnia e falak lebontásához többek között azzal, hogy mihamarabb elfogadja a 2015-ös költségvetést és hogy folytatja a dekoncentrált közszolgáltatások decentralizációját.

Kereskényi Gábor azonban figyelmeztetett: sem az újonnan megválasztott államfő, sem a parlament nem eshet a demagógia és a populizmus csapdájába. „Utóbbi időben az volt az egyetlen elfoglaltságunk, hogy mentelmi jogokról szavazgattunk. El kell kezdenünk olyan törvényeket hozni, amelyek Románia javát szolgálják!" vonta le a konklúziót az RMDSZ-es képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: