2012-06-30 08:40:39• hírek • MTI

Keresik a tranzakciós lehetőségeket a magántőke-befektetők

Aktívan keresik a különféle befektetési és egyéb tranzakciós lehetőségeket a magántőke-befektetők - ezt mutatja az Ernst&Young legújabb, Magántőke-bizalmi Barométer globális felmérése.

A pénzügyi tanácsadó cég tájékoztatása szerint a megkérdezett magántőke-befektetők 68 százaléka látja a világgazdasági helyzetet stabilnak, vagy javulónak Közép- és Kelet-Európában, míg ez a szám globális szinten eléri a 83 százalékot. A régiós magántőke-befektetők 42 százaléka a befektetési lehetőségek növekedésére számít, míg további 52 százalékuk a jelenlegi szint fennmaradását várja.

A javuló befektetési környezet ellenére a kétségek is megmaradtak; a magántőke-befektető cégeknek jelentős erőfeszítést okoz az elhúzódó eurózóna-válság hatásának kezelése. A közép- és kelet-európai válaszadók csupán 26 százaléka látja pozitívan a tranzakciók lezárásának valószínűségét, míg globális szinten 43 százalék fogalmazott meg pozitív véleményt. Ez az alacsony arány szorosan összefügg a finanszírozási források nehéz elérhetőségével.

Magyarországot is hátrányosan érinti a banki hitelezés szűkülése. A Közép- és Kelet-Európában megkérdezettek 42 százaléka negatívnak vagy kedvezőtlennek ítéli meg az akvizíciós finanszírozást. Ennek következtében a régió magántőke-társaságainak 36 százaléka 46-50 százalékos tőkefinanszírozási aránnyal számol, míg 37 százalékuk szerint a várható tőkefinanszírozás aránya akár az 50 százalékot is meghaladja majd.

A felmérés szerint az utóbbi évekből azonban az a tanulság is leszűrhető, hogy a változékony, ingadozó gazdaságban is nagy lehetőségek rejlenek a magántőke-befektetők számára.

A közlemény idézi Tüske Balázst, az Ernst&Young tranzakciós tanácsadási szolgáltatásokért felelős partnerét, aki szerint a magánbefektetések és a kockázati tőke jó lehetőséget kínálhat a társaságok számára, hogy egyensúlyba hozzák a megfelelő méret kialakítását és a növekedési stratégiát. Ám mind a magánbefektetők, mind a kockázati tőke csak olyan piacra lép be, amely a piaci normáknak megfelelő és kiszámítható szabályozás mellett működik; a bizonytalanság a befektetők számára nehezen vállalható kockázat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: