2011-10-13 09:52:09• hírek • MTI

Keresik a berlini merényletek szervezőit

Százezer euró pénzjutalmat ígért a német vasút azoknak, akik hasznos információkkal segítik az elmúlt napokban történt vasúti merényletkísérletek tetteseinek kézre kerítését.

A Deutsche Bahn elnökségének közleménye a csütörtöki lapokban jelent meg. Ilyen magas jutalmat bűncselekmények elkövetőinek felkutatására még nem tűztek ki - vélekedtek megfigyelők. Ezzel párhuzamosan Németországban egyre erőteljesebb a vita arról a merényletkísérletekkel kapcsolatban, hogy a szélsőbaloldali terrorizmus új formájáról van-e szó.
A német belügyminiszter szerint a berlini főpályaudvaron, illetve más vasúti csomópontokon ismeretlen tettesek 15 gyújtóbombát helyeztek el. Rendőrségi források ugyanakkor legkevesebb 20 merényletkísérletről beszéltek. A sínek mentén elhelyezett gyújtópalackok közül kettő robbant fel, személyi sérülés nem történt.

Csütörtöki értesülések szerint a vasúti közlekedésre különösen ráutalt berliniek körében egyre nagyobb az aggodalom az elmúlt napok eseményei miatt. A közlekedés az elmúlt három napban több helyütt akadozott és jelentős késések voltak. Ráadásul a hatóságok arra számítanak, hogy a szélsőséges akciók folytatódnak.
Hans-Peter Friedrich belügyminiszter előző nap közölte, hogy a biztonsági intézkedéseket megszigorították, és a rendőrség munkáját helikopterek segítik. Egyelőre azonban nem jutottak előbbre a tettesek felkutatásában. Az egyetlen "forró nyom", hogy a merényletkísérletek elkövetését a hét elején internetes közleményében egy szélsőbaloldalinak minősített csoport vállalta magára.

A német alaptörvényben foglaltak betartása felett őrködő, úgynevezett alkotmányvédelmi hivatal csütörtökön ismertté vált közleményében a szélsőbaloldali erőszak új méreteiről beszélt. A hivatal szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy erősödik a szélsőbaloldali csoportok készsége erőszakos cselekmények végrehajtására. Hasonlóan vélekedett a rendőrség szakszervezetének elnöke, aki kezdődő szélsőbaloldali terrorizmust említett. A belügyminiszter és a közlekedési miniszter közvetve ugyancsak a szélsőbaloldali terrorizmus megjelenésére utalt, más konzervatív politikusok pedig már egyenesen párhuzamot vontak a hetvenes években a fennálló társadalomnak hadat üzenő szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) által elkövetett terrorcselekmények és a mostani vasúti merényletkísérletek mögött.

Berlin kormányzó polgármestere, Klaus Wowereit, továbbá az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt több szakértővel együtt ezt a feltételezést azonban elutasította. Állásfoglalásuk szerint a mostani merényletkísérletek veszélyességét ugyan semmiképp nem lehet lebecsülni, szélsőbaloldali terrorizmusról azonban nem lehet beszélni, és nem állja meg a helyét a RAF-fal való hasonlat. Különböző baloldali anarchista csoportok az elmúlt években elsősorban május elsején hajtottak végre erőszakos cselekményeket. A közelmúlt autógyújtogatásait ugyancsak szélsőbaloldali csoportoknak tulajdonították, ezt azonban nem sikerült bizonyítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: