2014-10-13 15:14:50• hírek • Szatmár.ro

Kerékpárutat építenének Szatmárnémeti és Erdőd között

Ígéretes kezdeményezés született a hétvégén: bicikliút kötné össze a megyeszékhelyet Szatmárhegyen át Erdőddel. Egyelőre még keresik az anyagi forrásokat.

Az elmúlt hét végén indult útjára az a környezetvédelmi projekt, mely keretében kerékpárút épülne Szatmárnémeti és Erdőd között. Az elképzelést Uniós forrásokból szeretnék megvalósítani a projekt kezdeményezői. Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezevédelmi Ügynökség igazgatónőjének elmondása szerint a projekt célja nem csak az alternatív közlekedési eszközök promoválása, hanem a vidék kulturális és történelmi örökségének megismertetése, valamint az itt található természeti értékek bemutatása. A tervek szerint körülbelül 25 kilométernyi kerékpárút megépítésére kellene előteremteni az anyagi forrásokat.

A terepszemlével összekötött megbeszélésen részt vettek az erdődi Petőfi Kör, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Vízgazdálkodási Hivatal, Szatmárnémeti és Erdőd Önkormányzatának képviselői: Maskulik Csaba városi tanácsos, Cosma Tiberiu geológus, Bányai Zoltán, erdődi tanácsos és a Petőfi Kör alelnöke, valamint Propszt Andrea, Lökli Norbert és Bici Balázs önkéntesek.

A résztvevők végigjárták és felmérték a kerékpárút nyomvonalát: az Erdődi Vártól indultak, 3,5 kilométert tettek meg a Homoród töltésén, a kis kápolnáig. A terv szerint, itt lehetne a biciklitúrák első megállója. A kerékpárút folytatódna Csonkásig, tovább pedig a régi Szatmárnémeti-Szatmárhegy vasútvonal nyomvonalán lehetne végigmenni kerékpárral. Szatmárhegy központjában lenne a második megálló, Páskándi Géza szobra mellett, majd Erdődhegy következne, végül pedig az Erdődi Várnál fejeződne be a túra, ahol biciklikölcsönzésre is nyílna lehetőség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: