2013-07-19 09:42:08• hírek • Kocsis Zoltán

Kerékpárút épül Túrterebes és Magosliget között

Kerékpárút épül Túrterebes és Magosliget között Románia és Magyarország együttműködésével, az Európai Unió támogatásával. A 36 kilométer hosszú útszakasz megépítésének költsége megközelíti az öt millió eurót.

Az elkészült tervek szerint az út Túrterebesnél a Túr bal partjának töltésén indul, majd a Cser töltésén folytatódik. A magyarországi Kishódosnál a koronaburkolat átmegy a Túr jobb partjának töltésére, majd a Palád patak jobb, végezetül a Batár patak bal partján folytatódik. A 2014 novemberéig megépülő kerékpárút Magosligetnél csatlakozik a már meglévő Tisza-menti hálózathoz, ezzel pedig Szatmár megye is kapcsolatba kerül az EuroVelo kontinentális bicikliút-hálózattal.

A partiumi útszakasz hossza 19,3 kilométer, míg a magyarországié 16,7 kilométer. A koronaburkolat szélessége az alapul szolgáló töltések szélességétől függ. Ennek következtében Szatmár megyében 2,5 méter széles lesz, földszegéllyel kísérve. A határ innenső oldalán 1,4 kilométer hosszan a koronaburkolat elhagyja majd a töltést, az út pedig helyi érdekeltségű műúton folytatódik. Romániában négy, Magyarországon hat pihenőhelyet alakítanak ki. Elkészül majd egy többnyelvű internetes idegenvezető rendszer, amelyet táblagépeken és okos telefonokon is használni lehet majd, valamint egy, a térséget bemutató idegenforgalmi térkép is.

A projekt célja a két közösség közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése, a turizmus fejlesztése és a gazdasági szereplők bevonása mellett a természet védelme és a természeti értékeink népszerűsítése.

A megvalósítás összköltsége 4,7 millió euró. Ebből közel négy millió biztosít az unió az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén. A magyar állam 344.749, a román állam 312.000, Szatmár megye 45.383, a Szamos-Tisza Vízgazdálkodási Hivatal 1500, míg az Erdélyi Kárpát Egyesület ezer euróval járul hozzá a kerékpárút megépítéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: