2015-12-11 15:39:47• hírek • Szatmár.ro

Kerékpárút a határon át - konferenciával zárult a Hu-Ro projekt

Péntek délben tartották a Két keréken Túrterebestől Magosligetig című projekt zárókonferenciáját.

Az Astoria étteremben tartott zárókonferenciával fejeződött be a Két keréken Túrterebestől Magosligetig címet viselő határon átnyúló Hu-Ro pályázat, melynek vezető partnere a Szatmár Megyei Tanács volt, partnerei pedig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti és a Kolozsvári Tisza-Szamos Vízgazdálkodási Hivatal. A projektkoordinátorok Jankó Szép István és Gacsályi József voltak.

A projekt célja elsősorban a határon átnyúló közlekedés fejlesztése volt. Mint a projekt neve is mutatja, a legfőbb cél egy határon átnyúló kerékpárút megépítése volt, ám a megkapott támogatásból az eszközbeszerzések mellett a magyarországi Kishódoson és Túrterebesen egy-egy épület felújításával információs központot hoztak létre.

A zárókonferencián Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a kerékpárutak fontosságát hangsúlyozta, hiszen a határ mindkét oldalán egyre nő a szabadidejükben kerékpározók száma. Kilátásba helyezte az együttműködés folytatását, hiszen a kerékpáros infrastruktúra igencsak fejlesztésre szorul. Szerinte ez a projekt is jó példa arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye, valamint Románia és Magyarország is jó partneri kapcsolatot tartanak fent.

Luidort Antal, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: volt már egy közös projektjük a Szatmár Megyei Tanáccsal, amelynek a "főszereplője" a Szamos volt, most a Túr állt a középpontban és a folytatás is alakulóban van már. A kerékpárút keresztülhalad az EKE által felügyelt túrmenti természetvédelmi területen, ezért valószínűleg rengeteg kerékpáros kiránduló veszi majd ezt igénybe tavasztól kezdődően. A teljes kerékpárúton viszont csak akkor lehet majd fennakadás nélkül végighajtani, ha Románia a schengeni övezet tagjává válik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: