2009-07-22 14:34:48• hírek • Parajdi Andrea

Kerékpárút a Szamos mentén

Négy projektet nyújtott be Szatmárnémeti a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program nemrégiben zárult kiírásában. A Szatmárnémeti fejlesztéseit leginkább érintő pályázat egy Szamos menti bicikliútra szerzett finanszírozást.

Fél éve hirdették meg a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program kiírását, amelyre négy pályázatot sikerült Szatmárnémetinek elkészítenie. Két leadott projektben fő pályázóként, míg két másikban partnerként szerepel a helyi Polgármesteri Hivatal.

Szatmárnémeti szempontjából a Fehérgyarmatig tartó bicikliút megépítése a legjelentősebb projekt - mondja Ilyés Gyula polgármester -, amelyre sikerült a magyar féllel közösen támogatást szerezni. A pályázat összértéke 6 millió euró, amelyből 60 kilométeren épül majd bicikliút, lehetővé téve, hogy a Szamos töltés megfelelő kondíciók mellett alkalmas legyen a túrázásra. Szatmárnémetiben a Szamos mindkét oldalán kiépítik a másfél méter széles kerékpárutat, amely Vetésnél lépne át a magyar határon.

Emellett a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatallal közösen egy 140 ezer eurós pályázat is benyújtásra került, amely lehetővé teszi négy konkrét témában egy-egy szeminárium megszervezését. Fő tapasztalatcsereként az első találkozón - melyre novemberbe kerül sor Szatmárnémetiben- bemutatnak majd olyan lehetőségeket, amelyeket sikeresen alkalmaztak energiatakarékos lakások létrehozásakor.

A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Önkormányzattal közösen szintén leadott a város egy projektet, amelynek az a célja, hogy három munkatalálkozó alkalmával Szatmárnémetiről és Nyíregyházáról olyan urbanisztikai tanulmányokat sikerüljön elkészíteni, amelyek kiadvány formájában bárki számára hasznosíthatók lehetnek.

Mindezeken kívül még egy inkubátorház létrehozására is készítettek közös pályázatot a magyar féllel. Az Ipari Parkban kapna helyet a gazdasági szempontból rendkívül jelentős vállalkozói központ, amely majd kis cégeknek biztosítana irodákat és műhelyeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: