2013-08-19 11:35:22• hírek • Póti Orsolya

Kerékpártúrát szerveztek a határnyitás alkalmából

A szatmárnémeti természetjárók augusztus 16-án biciklis túrát szerveztek az Óvári-Csenger közötti határnyitás alkalmából. A túrán 12-en vettek részt, 25-75 év közöttiek - tájékoztatta Vadady-Filep Gyula főszervező a Szatmár.ro-t.

A csapat remek hangulatban érkezett a határhoz a Szamos-folyó töltésén kialakított nemzetközi kerékpárúton, amely itt-ott már komoly javitásra szorul. A túra szervezőinek elmondása szerint a román oldalon fekvő út tele van kerékpárgumit romboló, apróra zúzott kővel és embermagasságig érő bozótokkal.

A csapat kis kitérővel meglátogatta az óvári Református templomot, amelyet Igaz Árpád református lelkipásztor mutatott be, majd közvetlenül a határátlépés után a Duna TV munkatársai várták a kerékpárosokat egy riport erejéig.

"Csenger város főterére érkezvén betoppantunk a Csengeri Napok alkalmával rendezett Zsigmond vásárra, ahol a vásár mellett több előadást is meg lehetett tekinteni. Fél óra elteltével folytattuk utunkat a Szamos folyó töltésén tovább, immár magyar oldalon, amely teljesen bozótmentes volt, és ha voltak is némi repedések az úton, azokat is sima asztfalttal tömték be, nem pedig zúzott kővel. Utunk során érintettük Szamosbecst, Szamosangyalost, Szamossályit, Szamosújlakot, Cégénydányádot és Tunyogmatolcsot" - mondta el Vadady-Filepp a Szatmár.ro-nak.

Rövid pihenő után a csapat látogatást tett a cégénydányádi kastélyparkban, amelyet az egymással rokon Kende és Kölcsey családok alakítottak ki a két egymás mellett fekvő és később összeépült településen, Czégényen és Dányádon. A 100 holdas park területén található az 1833-ban klasszicista stílusban épült kastély, amely valaha a park nevezetessége volt, majd gyermekotthon működött benne.

"A varázslatos hangulatú angolkert számos fafajtái közül megtekinthető egy igazi különlegesség, egy 160 éves, 25 m magas, hatalmas juharlevelű platán, amely uralja a kastély mögötti tisztást" - magyarázta a természetjáró.

Miután a csapat kipihente magát, a szép parkban sétáltak egy nagyot, majd meglátogatták a Gyügye és Szamosújlak nevű települések híres és szépen felújított Árpád-kori Református templomait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: