2013-07-02 12:48:27• hírek • Póti Orsolya

Újabb kirándulás várja az érdeklődőket

A szatmári természetjárók július 7-én a felsőbányai Kék-tóhoz szerveznek kirándulást. A tó érdekessége, hogy színét a sötétzöld színtől a kék színig változtatja.

Az elmúlt vasárnap harminc szatmári és öt nagybányai természetjáró tett kirándulást a Plestyor-csúcsra. A szervezők elmondták: remek kirándulóidőben indultak neki a nehéz emelkedőkkel tarkított útvonalon. A csúcsra érve nagyon szép kilátás fogadta a túrázókat: északnak a Borzkő és a Blidár, kelet felé a Rozsály, észak-nyugatnak pedig a Kis-Pietrosz.

A kirándulók csúszós úton ereszkedtek le a Petőfi-tanyáig, a forrás mellett feltöltötték vízkészleteiket, majd a Fokhagymás, egykori fürdő és vendéglátó hely mellett haladtak el a Ligetig.

A természetjárók július 7-én, vasárnap a felsőbányai Kék-tóhoz kirándulnak. A Kék-tó régi bányatárnák beomlása következtében keletkezett 1920-ban. Ma természetes vízgyűjtő, melynek mélysége 4 méter. Érdekessége, hogy színét sötétzöld színtől a kék színig változtatja. A zöld színt a vizében feloldott rézszulfát miatt kapja, viszont ha fúj a szél és a nap sugarai bizonyos szögben érik, átvált gyönyörű kék színre. A Kék-tó Romániában egyedülálló ritkaság, 25 éve államilag természeti védett területnek van nyilvánítva.

Indulás Szatmárnémetiből vasárnap reggel vonattal 7.40 órakor. Találkozás az állomáson 7.30-kor. Nagybányától Felsőbányáig a 8-as számú busszal, és onnan egy kb. 4 kilométeres gyalogtúra vár a kirándulókra. Visszaút: 15.53 órakor, vagy 19.05 órakor.

További információkért érdeklődni lehet Vadady Gyulánál a 0758-435-763-as telefonszámon. A szervezők minden természetjárót szeretettel várnak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: