2016-08-22 15:26:18• hírek • Szatmár.ro

Kerékpárosokkal konzultált Kereskényi Gábor

A Partiumi Magyar Napok programjának részeként találkozott Kereskényi Gábor polgármester a szatmári bicajosokkal egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetésen. A Pro Racers bicajos egyesület mellett magánszemélyek is kihasználták a lehetőséget és elmondták véleményeiket, tapasztalatukat.

„Abban, hogy hol kellene bicikliutakat építenünk, abban nagyban számítok a szatmári kerékpáros társadalom, a civil szervezetek véleményére. Amikor 2015-ben elkezdtünk egy konzultáció-sorozatot az önkormányzat jövője tekintetében, több alkalommal is konzultáltunk a szatmári civilekkel, például amikor a tanácsosi listát vagy a polgármester-jelölt személyét véglegesítettük. A konzultációt pedig tovább szeretnénk folytatni, olyan fontos ügyekben is, mint a bicikliutak kérdése. A regionális operatív programban lehet pályázni kerékpárutakra, a 4-es tengelyen, amit a megyeszékhelyek lehívhatnak, Szatmárnémeti rendelkezésére is áll egy jókora összeg. Ebből utakat, hidat nem lehet építeni, de a biciklis és gyalogos közlekedés fejlesztésére fel lehet használni. Tehát pénz lesz, azt kell közösen eldönteni - és ebben számítok a civil szféra véleményére - hogy milyen összefüggő úthálózatot alakítsunk ki" - mondta nyitányként a magát is bicajosnak tartó Kereskényi.

A polgármester hozzáfűzte, már folyamatban van a létező kerékpárút-hálózat felmérése - ennek ismeretében kellene majd az új utakat létrehozni, a meglevőket pedig használhatóvá tenni. Utóbbi elvileg nem is emésztene fel nagyon nagy összeget.

A hozzászólók elsősorban a gondokra hívták fel a figyelmet. Az egyik felszólaló azt kérte, hogy úgy épüljenek kerékpárutak, hogy a Kárpátok lakótelepből el lehessen jutni az Auchan hipermarketig, csak bicajosoknak szánt utakat használva. Mások oszlopok kihelyezését javasolták ott, ahol a parkoló autók folyamatosan lehetetlenné teszik a bicajutak használatát - például a Károlyi úton. Egy másik hozzászóló szerint valahogy fel kellene hívni az autósok figyelmét arra, hogy a kerekesek is teljes jogú tagjai a közlekedésnek, a kapcsolat pedig a kölcsönös tiszteleten kellene alapuljon.

Márk Nagy János, az EKE képviseletében a moderátori szerepet is betöltötte. Az ő javaslata volt az, hogy a kerékpárút-építési projektben szerepeljen egy információs kampány is, amivel a két fél közötti kapcsolaton lehetne javítani. Elhangzott az is, hogy a szatmári közlekedés legnagyobb baja a sok autó és a kevés parkolóhely. A parkolási gondok megoldásával hely szabadulna fel, ahol akár kerékpárutat is létre lehetne hozni - akár egy elválasztó-csík felfestével.

Kereskényi beszélt a Decebal híd felújításáról is. Mint az nemrég kiderült, a tervekben nem szerepel a gyalogosokat az autósoktól elválasztó korlát létrehozása - ám ezt a törvény írja elő. Ha pedig korlát kerül a járdára, azt szűkebbé is teszi, emiatt nem lehet majd a járdán kerékpárutat létrehozni, ahogy az a Golescu hídon történt. „Az lehet a megoldás, hogy a Decebal híd egyik járdáját a gyalogosoknak, a másikat pedig a kerékpárosoknak tartjuk fent" - mondta a polgármester.

Kiderült az is, hogy az EKE évekkel ezelőtt összeállított egy listát, amellyel a kerékpáros közlekedésen lehetne javítani. Butka Gergely tanácsos az interneten meg is találta ezt, amit hamarosan áttanulmányoznak és a megvalósítható javaslatokat gyakorlatba is ültetik.

A kerékpárosok több olyan várost is példaként hoztak fel - például Szegedet - ahol jól működik a bicajos közlekedés és akár az ottani tapasztalatokat is felhasználhatja a szatmári városvezetés.


Kiemelt partnerek:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Magyar Turisztikai Ügynökség

Aranyfokozatú támogatók:
Autonet, Tarr Beton, Diego, Gemelli, Barta Ati, CBA, Al Capone Étterem és Motel, Woco

Ezüstfokozatú támogatók:
Arnisol, Nord Star, Spakk Group, Ecomatrix, Transpink, Meteor a Trilak partner, Santec, Andy Kft, Promomix, Ratioterm, Ardealul, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Karmob, Hanna Konyhatehnika, No Pardon Pub, Mindig Friss, Saminstal, Hutton, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Poszet, Backerei Fastus, Yoda Service, Business Transaction, Gerbog, M-Sys.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: