2015-10-16 12:38:51• hírek • Szatmár.ro

Kerekasztal-fórum és megemlékezés

Tisztelet a Hősöknek címmel 1956-os emlékműsort tartanak a Híd Egyesület szervezésében.

Október 17-én, szombat délután 5 órától kerül sor a "Kerekasztal-fórum a történelmi igazságosságért" nevű eseményre a Szatmár-Láncos gyülekezet új imatermében, a Kálvin téren. Témája a szatmári holokauszt emlékművön és emléktáblán található feliratok szövege kapcsán egy módosításra vonatkozó nyilatkozat megfogalmazása. A meghívott civil szervezetek között van az Antall József Baráti Társaság, a LiterART magyartanári egyesület, a Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség, az Ady Társaság, a Szent József a Munkás Katolikus Férfiszövetség és a Szent-Györgyi Albert társaság.

A rendezvény keretében előadást tart Csirák Csaba helytörténész, Kereskényi Sándor irodalomtörténész és Toroczkay Sándor történelemtanár.

Október 18-án sor kerül az immár hagyományos '56-os emlékműsorra, két helyszínen. Ennek címe: Tisztelet a Hősöknek.

Lázáriban déli 12 órakor lesz a gyülekező a Petőfi szobornál (a Petőfi Sándor szaklíceumnál), ahonnan az érdeklődők együtt vonulnak a főtéren található emlékparkig. Ott megkoszorúzzák a Zolcsák István tiszteletére tavaly felavatott '56-os emlékművet. Ezt kulturális műsor követi a helyi kultúrházban.

Ugyancsak vasárnap délután 5 órától a Szatmár-Szigetlanka református templomban istentisztelettel, majd kulturális műsorral folytatódik az emlékműsor. Ezt követően fáklyás körmenetre kerül sor a hősök tiszteletére és az áldozatok emlékére. A rendezvény díszmeghívottjai Murányi Levente, a Pesti Srácok '56-os intézet igazgatója, '56-os szabadságharcos, illetve Vanek Béla '56-os szabadságharcos. Az eseményen jelen lesz vitéz Zolcsák István vadászpilótának, '56-os szabadságharcos és az Erdélyi Világszövetség alapító-társelnökének a Brazíliában élő özvegye és leánya. Előadást tartanak: Kereskényi Sándor irodalomtörténész és Keresztesi Csaba történész.

A rendezvényen meghívottként jelen lesz Kereskényi Gábor és Gyüre Csaba parlamenti képviselők. A kulturális műsorban fel fog lépni a beregszászi Credo verséneklő együttes, Bándi Johanna színművésznő, a Szatmár-Szigetlanka gyülekezet kórusa, Szatmári Elemér lelkipásztor, a lázári Petőfi Sándor szaklíceum diákjai és a Szárazberki IKE ifjai.

A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy ha koszorúzni szeretnének, azt jelezzék telefonon (0745164109), e-mailen (arkrudi@gmail.com), vagy a rendezvény előtt a gyülekező alkalmával. Továbbá arra kérnek mindenkit, hogy vigyenek magukkal fáklyát vagy mécsest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: