2009-09-16 13:19:03• hírek • Gozner Gertrud

Kerekasztal-beszélgetések

Minden évben szeptember 16-án tartják nemzetközi szinten az Ózon Világnapját. Ennek alkalmából a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai nyolc öko-iskola státussal rendelkező szatmári tanügyi intézményben kerekasztal beszélgetést szerveztek a diáksággal.

Az ügynökség képviselői a szerdai nap folyamán felkeresték az Octavian Goga, Ion Creanga, Dariu Pop, Vasile Lucaciu, a Tízes számú és a Szatmárhegyi általános iskolát, valamint a Ion Slavici és Doamna Stanca líceumokat.

A tízes számú általános iskolában délben 12 órakor került sor a beszélgetésre, amelyet Békéssy Erzsébet, az ügynökség keretén belül működő Nemzetközi Programiroda munkatársa tartott a diákságnak. Az előadáson az iskola 23 osztályát egy-egy tanuló képviselte, akik majd megosztják társaikkal az előadáson hallottakat.

Békéssy bemutatta a tanulóknak a Környezetvédelmi Ügynökség szeptemberi kampányait, úgy mint az Ózon Világnapját, a szintén ma kezdődő Mobilitás Hetét, a szeptember 22-én megtartandó Autómentes Napot és a szeptember 23-ai Takarítási Világnapot.

Az ügynökség munkatársa igyekezett felhívni a gyerekek figyelmét, hogy ők maguk is tehetnek azért, hogy tisztább környezet éljenek, akárcsak azáltal, hogy szólnak a szüleiknek, hogy ritkábban üljenek autóikba, és inkább a nem szennyező közlekedési eszközöket - tömegközlekedés, kerékpározás, gyaloglás - válasszák. Sőt, ők maguk is lehetnek környezetvédő önkéntesek, aki jelentik a Környezetvédelmi Őrségnek, ha valahol rendellenességet tapasztalnak, és így akár katasztrófákat is megakadályozhatnak - tette hozzá.

Az Ózon Világnapja kapcsán Békéssy Erzsébet ismertette a sztratoszféra ezen rétegének fontosságát az élő szervezetek számára, és hogyan lehet megakadályozni az elvékonyodását. A bemutató előadás végén a diákok egy szemléletes rövidfilmet is megnéztek arról, hogyan pusztítja az ipari fejlődés a Földet, aminek kapcsán az egyik ötödikes diák megjegyezte, hogy ilyen körülmények között jobb lenne, ha megállna a civilizáció, mert ilyen iramban húsz év múlva már nem fognak emberek élni a bolygón.



A 10-es számú általános iskolában Békéssy Erzsébet tartott előadást a diákoknak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: