2020-03-02 10:23:09• hírek • Bede Emőke

Kérdések és válaszok: mit kell tudni a koronavírus megelőzéséről és a lakhelyi elkülönítésről?

Annak ellenére, hogy a koronavírus az egyik legfelkapottabb téma a médiában, mégis számos olyan kérdés és információ fogalmazódott meg a lakosságban, melyről többnyire semmit sem lehetett hallani vagy olvasni. Épp ezért a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután sajtóközleményt adott ki, mely által válaszolni igyekeznek a leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mi a különbség az intézményes karantén és a lakhelyi elkülönítés között?

Intézményes karanténba azok a személyek kerülhetnek, melyeknek nincsenek tüneteik, viszont olyan területekről térnek vissza, ahol már megjelent az új koronavírus (COVID-19). A 14 napig tartó karantént speciálisan erre a helyzetre kialakított helyeken szervezik meg a közegészségügyi igazgatósággal együttműködve.


Lakhelyi elkülönítésben azon személyeknek kell részt venniük:

  • akik az elmúlt 14 napban tértek haza az új koronavírus által érintett területekről
  • akik kapcsolatba kerültek olyan, tüneteket is produkáló személyekkel, akik az új koronavírus által érintett területekről tértek haza.
  • akik igazoltan koronavírusos személlyel kerültek kapcsolatba
  • illetve a fentebbi helyzetben levő személyek családtagjai

Ezek a személyek 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kerülnek, melynek teljes időtartama alatt a háziorvos – vagy ennek hiányában a DSP munkatársai – folyamatosan figyeli egészségügyi állapotukat.


Ha egy családtag lakhelyi elkülönítésbe kerül, akkor a megelőző intézkedés kiterjed a férjre/feleségre vagy a gyerekekre is?

Az otthoni elkülönítés minden olyan családtagra és személyre vonatkozik, akik egy háztartásban élnek, és mindegyiküknek tilos elhagyni a lakhelyet. Amennyiben a család többi része nem kíván lakhelyi elkülönítésbe kerülni az érintett személlyel, akkor a közegészségügyi igazgatóságnál kérelmezhetik a családtag intézményes karanténba helyezését. Figyelem: erre csak abban az esetben van lehetőség, ha előzőleg az egy háztartásban élők még nem kerültek kapcsolatba az érintett személlyel.


Milyen higiéniai előírásokat kell betartaniuk a lakhelyi elkülönítésben levő személyeknek?

Mindenképp kerülni kell a család többi tagjával való érintkezést, és látogatókat sem szabad fogadni. Ahányszor csak a szükség úgy kívánja (pl. mellékhelyiség használata után, evés előtt, stb.), kezet kell mosni vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercen át. A lakást ajánlatos minél többször alaposan átszellőztetni, különös tekintettel azokra a helyiségekre, ahol egyszerre több családtag is tartózkodni szokott (pl. konyha). Naponta tájékoztatni kell a háziorvost a családtagok egészségügyi állapotáról. Amennyiben pedig az alábbi tünetek bármelyikét felfedezni vélik, tárcsázni kell a 112-es segélyhívót: köhögés, láz, légzési nehézségek, torokfájás. Mi több, ilyenkor ajánlatos orvosi maszkot is viselni.


Mi történik akkor, ha egy családtagnál megjelennek a tipikus tünetek vagy más típusú egészségügyi vészhelyzet alakul ki?

Abban az esetben, ha az elkülönítés 14 napja alatt valamelyik családtagnál jelentkeznek a koronavírusra utaló tünetek, azonnal értesíteni kell a háziorvost vagy jelezni kell ezt a 112-es segélyhívón. A fertőzés-gyanús személyhez ne közeledjenek: legfeljebb 15 perc erejéig, maximum 1 méterre, az orr és a száj eltakarása után lehet megközelíteni. A bejelentést követően egy mentőautó a fertőző betegségek osztályára fogja szállítani a fertőzés-gyanúba keveredett személyt, ahol egy koronavírus-tesztet fognak elvégezni. Amennyiben az eredmény negatív lesz, úgy az érintettet hazaszállítják, ahol folytathatja a lakhelyi elkülönítést. Ha azonban a teszt pozitív eredményt hoz, akkor a hatóságok megteszik a további szükséges lépéseket. Más jellegű egészségügyi vészhelyzetek esetében a mentősök a közegészségügyi igazgatóság munkatársaival közösen hoznak döntéseket.


Hogyan jut élelmiszerhez és egyéb, szükséges termékekhez a lakhelyi elkülönítésben levő személy?

Az élelmiszert és az egyéb jellegű szükségleteket el lehet vinni az érintett személyeknek, viszont csak oly módon, hogy a kézbesítő ne kerüljön kapcsolatba velük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a „szállítmányt” az ajtóban kell hagyni, majd miután a kézbesítő eltávolodott, az odabent tartózkodók átvehetik azokat. Javasolt, hogy ne kopogtatás vagy csengő által jelezzék a csomag érkezését, hanem telefonon keresztül. Ha szükséges, lehet kérni a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottságának segítségét is, akik nem csak élelemmel és vízzel, de egészségügyi védőfelszerelésekkel is támogathatják e személyeket. Ugyanakkor szükség esetén a civilszervezetek is segítő kezet nyújthatnak.


Ha letelt a 14 nap, a lakhelyi elkülönítésben levő személyek elhagyhatják az otthonukat?

Csak és kizárólag azok a személyek hagyhatják el a lakhelyüket, akik a 14 nap alatt semmilyen tünetet nem mutattak, ebben az esetben a koronavírusra való tesztelésre sincs szükség. Mindazon személyeket, akik azért kerültek otthoni elkülönítésbe, mert közvetlen kapcsolatba kerültek a koronavírussal, az elkülönítés első és utolsó napján letesztelik, amennyiben pedig ennek eredménye negatív lesz, az érintett személy elhagyhatja otthonát. Az ebben a helyzetben levők a közegészségügyi igazgatóságtól egy igazolást is kapni fognak, mely bizonyítja, hogy visszatérhetnek a közösségbe.


Kapnak-e a lakhelyi elkülönítésben levő személyek betegszabadságot vagy más jellegű felmentést?

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek. A pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre.


Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot. Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni.


Szatmár megyében jelenleg 153 személy van lakhelyi elkülönítésben, intézményes karanténban egyelőre senki sincs.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: