2018-06-18 12:33:30• hírek • Oszkó Viktória

Kerámia konferencia, kiállítás és vásár várja az érdeklődőket a Lépésházban

“A vámfalusi kerámia, a kerámiakészítés művészete a végnapjait éli. Ott, ahol az 1900-as években több mint 50 fazekas élt és munkálkodott, mára csupán egyetlen hagyományőrző család tevékenykedik, és viszi ezzel tovább a helyi kerámia örökséget, az örökölt tudást, a mintakincset. Istvánfi Gézáról és feleségéről, Emmáról van szó” – olvasható a Borókagyökér Egyesület eseményének Facebook oldalán.

Egy kisebbfajta fesztivált álmodtak meg a szervezők, ahol a központban szokás szerint a hagyományok felelevenítése, megtartása és éltetése áll. A rendezvény azért is valósul meg, hogy felhívják a figyelmet a vámfalusi fazekasság értékeire, a portéka megbecsülésére.


Az esemény egy konferenciával egybekötött versenyt és vásárt is magába foglal. A gyűlést Dr. Mara Lobonț Pușcaș, a Szatmári Megyei Múzeum néprajz osztályának vezetője nyítja meg, majd gyakorlati előadásokkal és versennyel folytatódik a program.


Szakmai zsűri előtt kell majd bizonyítania minden versenyzőnek: egy otthonról hozott, saját készítésű, vámfalusi csöcsöskorsót, illetve egy szabadon választott, vámfalusi ornamentikával ellátott hagyományos tárgyat kell majd bemutatniuk a helyszínen, ráadásul reprodukálniuk kell majd a zsűri előtt egy vázát a Szatmárnémeti Megyei Múzeum gyűjteményéből.


Izgalmas főzőverseny is szerepel a teljesítendő feladatok listáján: a vállalkozó kedvű mesterembereknek saját receptet kell elkészíteniük úgy, hogy saját portékájukban főznek.


A zsűri elnöke Dr. Mara Lobonț Pușcaș, számos fazekas megmérettetés bírája lesz. A fő ételbíráló az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrend Szatmári Kapitányságának kapitánya, Veress Ádám.


A program szerves részét képezi egy kiállítás és egyben vásár is, melyet szabadtűzi főzőversennyel, élő népzenei- és néptánc előadással, valamint gyermekprogramokkal színesítenek.


Június 27-től, szerdától tehát július 1-ig, vasárnapig érdekesebbnél érdekesebb programok várják az érdeklődőket a Lépésházba, a Borókagyökér Egyesület háza tájára. További információ az alábbi linkre kattintva érhető el. 


Az eseményt támogatja a Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: