2011-12-22 09:00:30• hírek • Kocsis Zoltán

Képzőművészeti alkotások és látványos show egy jó ügy érdekében

A „Jótékonyság a mobilitásért" elnevezésű karitatív akció zárómozzanataként szerda este a Szakszervezetek Művelődési Házában első alkalommal rendezték meg a pARTs gálaestet. Az Autonet szervezésében, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmárnémeti Caritas és a Kolozsvári Művészeti és Dizájn Egyetem partnerségével létrejött jótékonysági akció célja a mozgássérültek megsegítése. Az egyetem művészei összesen nyolc szobrot „építettek" az Autonet raktáraiban talált használt autóalkatrészekből. Ezeket a szervezők elárverezik, a befolyt összegből pedig kerekesszékeket és protéziseket vásárolnak, amiket a Caritas oszt majd szét a rászorulók között.

Szerda este több mint 300 személy szemlélte meg az alkatrészekből készült Szöcskét vagy Tornádót, Radu Solovastru, az egyetem rektora pedig köszönetet mondott, amiért az általa vezetett intézményre esett a szervezők válasza. „Örülünk, hogy részesei lehettünk egy nagyszerű kezdeményezésnek", mondta.

Löchli Tünde, a Caritas igazgatója a társadalmon belüli együttműködés fontosságát emelte ki. „Hosszú évek óta kapcsolatban állunk az Autonettel, ez a kapcsolat most egy új formát ölt. Igyekszünk szaktudásunk legjava szerint szétosztani a kerekesszékeket és a protéziseket a rászorulók között", fogalmazott.

Ilyés Gyula polgármester kiemelte az adminisztráció és a civil szféra kapcsolatának fontosságát a közösség és a rászorulók megsegítésében. „Ez egy olyan est, amikor a művészet, a zene, a szórakozás hozzájárul a rászorulók megsegítéséhez. Szükség van minden hasonló kezdeményezésre", fogalmazott.

pARTs gála - kiállították a műveket

A rövid beszédek előtt a szervezők oklevéllel köszönték meg az esemény kiemelt támogatóinak segítségét, utána pedig a 4Ever zenekar funky akkordjai próbálták bemelegíteni a kommunista építészet gyöngyszemeként befűthetetlenre tervezett betonépületben helyet foglalókat.

Ezt követően elárverezték az egyik alkotást: a Snowmobil fantázianevet viselő mű kikiáltási ára 500 lej volt, ám szenvedélyes licitálás nyomán végül ennek háromszorosát fizette érte az egyik fiatal üzletember. Amint azt Ovidiu Bighea, az esemény sajtószóvivője a szatmár.ro megkeresésére elmondta, a fennmaradó hét alkotást az Autonet külföldi beszállítói szeretnék megvenni, hogy ezzel is részt vállalhassanak a karitatív akcióban.

Az árverést az est fénypontja, a Sistem koncertje követte. Bevezetőként a frontember Toth Zoli felhívta a figyelmet, hogy napjainkban kevesen vannak, akik az üzlet mellett figyelmet szentelnek a művészetre és a mások megsegítésére. „Ez az akció pedig ezt két fontos dolgot, a művészetet és a segítségnyújtást ötvözi”.

Sistem koncert tette fergetegessé a hangulatot

A Sistem valamennyi adandó alkalommal kihangsúlyozza a környezetvédelem fontosságát, ezért elmondhatjuk, hogy a szerda este az újrahasznosítás jegyében telt: használt alkatrészekből műalkotások, fém-és műanyaghordókból pedig hangszerek váltak. A Sistem egy tökéletesen felépített, látványos show-val rukkolt elő, a zenei élményt pedig ki-ki ízlése és tetszése szerint élhette meg.

A szervezők tervei szerint a pARTs gála hagyományteremtő céllal jött létre, várjuk tehát a következő kiadást és az újabb kreatív ötleteket Románia piacvezető autó- és javítóipari szolgáltató vállalatától.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: