2011-04-14 13:42:25• hírek • Szatmar.ro

Képzőművészeti alkotás kerül két felújított tízemeletesre

Külföldi indíttatású ötlettől vezérelve a polgármesteri hivatal színt kíván vinni a lakosok szürke hétköznapjaiba. A kijelentés szó szerint értendő, a felújításra váró tömbházak komor-szürke falait ugyanis két esetben képzőművészeti alkotások teszik majd esztétikusabbá.

Május másodikán veszi kezdetét azon projekt kivitelezése, mely során a polgármesteri hivatal nyolc tömbházat szigeteltet és rehabilitáltat Szatmárnémetiben. A program finanszírozása nagyrészt közpénzekből történik, hisz Bukarest állja a költségek felét, harminc százalékát a helyi önkormányzat fedez a saját forrásaiból, míg a lakosok 20%-al szállnak be az ingatlanok modernizálásába.

A polgármesteri hivatal azonban nem elégszik meg azzal, hogy egyszerűen poliészterrel vonja be a falakat és azokat a szokásos komor színű szürke festéssel vonja be: a tervek szerint ezen épületek élénkebb, vidámabb színben pompáznak majd.

„Lengyelországban utaztunk egyszer, és az autópályán egy városhoz közeledve azt láttam, hogy bár közeledünk egy lakónegyed felé, azok valahogy mégis mintha beolvadnának a környezetbe. Közelebb évre láttam, hogy a tömbházak falai oly módon voltak megfestve, hogy azok távolról nézve nem ríttak ki markánsan a környezetüktől. Innen jött az ötlet", mesélte a Szatmár.ro-nak Ilyés Gyula polgármester.


Tömbház-kozmetika: előtte és utána
Tömbház-kozmetika: előtte és utána


Ion Sasu képzőművész készségesen elvállalta, hogy elkészíti a két tömbházra festendő alkotás látványtervét, a polgármesteri hivatal pedig úgy döntött, hogy az egykori Luceafarul mozi szomszédságában álló két, eléggé megkopott állapotban lévő blokképület részesül ebből a különleges festésből. „Az alkotásnak a kivitelezése némi plusz költséggel jár, de ezt az önkormányzat teljes mértékben magára vállalja és sikerült is elkülönítenie a szükséges összeget", mondta Ilyés.

Amennyiben minden a terveknek megfelelően halad, akkor még az idén mind a nyolc tömbház rehabilitálása elkészül, a Szatmár.ro pedig bemutatja a terveket és addig is kíváncsi olvasóink véleményére ezen, a Szatmárnémetiben úttörőnek számító kezdeményezésről.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: