2017-06-16 00:44:17• hírek • Kocsis Zoltán

Eltüntetjük a határokat a sport révén – átadták a Szatmár-Ferencváros idei díjait

Családot építünk kicsiben és nagyban. Így szól a Szatmár – Ferencváros határon átnyúló női kézilabda utánpótlás projekt egyik mottója. Az alig néhány éve indult kezdeményezés azonban lassan már átlépi a család határait – legyen az bármilyen nagy is – és mozgalommá kezd válni. A térség megkerülhetetlen sportmozgalmává. Amely tisztában van társadalmi, szociális, közösségi, családi szerepével. Ennek a sportmozgalomnak tartották csütörtök délután a díjátadó gáláját Szatmárnémetiben, az Északi Színházban.

„Reméljük, utat tudunk nyitni az összerdélyi sport terén” - nyitotta meg beszédével a gálát Magyar Lóránd parlamenti képviselő. „Közel áll hozzánk a gondolat, hogy a sport révén eltüntessük a határokat Szatmár két része között. Ez a projekt a családokat szólítja meg, a gyerekek pedig sokkal többet kapnak a kézilabdánál: a sport szeretetét, az egészséges életmódhoz vezető utat” - tette hozzá az RMDSZ-es politikus.

Albertné Simon Edina kolozsvári konzul a sport közösségépítő szerepét emelte ki és biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar kormánynak feltett szándéka a tehetségek támogatása.

Minden egészséges családnak az élén lennie kell egy apának – ebben az esetben a Ferencváros jelenti nem az apai, hanem a szakmai szigort. Az FTC kézilabda-szakosztályának vezetője, Jeney Zsolt Ákos (akit büszkeséggel tölt el, hogy szülei a térség szülöttei) reményének adott hangot, hogy a Szatmár- Ferencváros projekt „példát mutat és lehetőséget teremt. Példát mutat másoknak és lehetőséget teremt, hogy hosszú távon gyümölcsöző legyen a kezdeményezés”. Hangot adott azonban annak is, hogy a fejlődés képzeletbeli lépcsőjén a következő lépcsőfokok eléréséhez bizony már pénzre, anyagi támogatásra van szükség.

Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának sikeredzője megköszönte klubbéli edzőkollégáinak, hogy „mindig nagy örömmel segítik a projekt előrehaladását” és köszönetét fejezte ki a gyerekeknek, edzőiknek, támogatóknak és mindenekelőtt a szülőknek. A kétszeres Kupagyőztesek Európai Kupája–győztes szakember olyan ígéretet tett, amely bizonyítja, mennyire elkötelezett a projekt iránt. „Amíg én leszek a Ferencváros csapatának szakmai vezetője, ígérem, minden negyedévben eljövök az edzőképzésre!”

„Ne csak sportolókká, hanem sportemberekké váljatok” - kívánta Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének és a megye kézilabda-szövetségének alelnöke.

Elkötelezett kézilabda-rajongóként Kereskényi Gábor polgármester örömének adott hangot, amiért Szatmárnémeti és az Északi Színház házigazdája lehetett az eseménynek. Kereskényi is kiemelte a sportnak a személyiség, a közösség fejlődésére tett hatását és biztosította a jelenlévőket a projekt támogatásáról.

Az ünnepi köszöntőket a projekt megálmodója, megvalósítója és vezetője, Kiss Zoltán zárta. Évértékelésként felelevenítette, hogy a projektben szereplő csapatok 17 kupán vettek részt, hogy több településen létrejött a gyerekek inspirálta anyuka csapat. Fontos mérföldkő, hogy együttműködésről állapodott meg a Ferencváros férfi kézilabdacsapata a román férfi kézilabda egyik műhelyének számító Nagybányai Minaurral, és hasonló együttműködés körvonalazódik a Brassói Corona, a projekt és a Ferencváros, illetve a Nyárád-mente és a projekt között.

Kiss Zoltán néhány fontos bejelentést is tett. Egyrészt, a projekt 20 legügyesebb edzőjét a Ferencváros saját vendégeként két napos edzőképzésre vár. A legjobbak megkapják Magyarországon a D licences edzői diplomát, de 6-8-at közülük ősztől szeretnének beíratni a C licences képzésre. A Magyar Kézilabda Szövetség mintegy 180.000 forint értékű felszereléssel támogatja a projektet, amely ősszel elindítja a 10 évesek számára a bőrlabdás képzést. Szolgalmazta, hogy 10 éves korig a kis játékosok vegyenek részt néptáncképzésen, mert az sokat segít a mozgáskoordináció fejlesztésében.

„Mostanáig mindezt a csodát maroknyi lelkes ember, jó értelemben vett őrült vitte véghez. Fizetés, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. De köszönettel és hálával nem lehet megtankolni edzőink autóit, nem lehet felszereléseket vásárolni. A további fejlődésünkhöz szükségünk van mindenki támogatására” - jelentette ki.

„Igazság szerint 1200 diplomát kellene kiosztanunk” - utalt a projektben szereplő mintegy 1150 gyerekre és ötven edzőre Kiss, ám értelemszerűen csak a legjobbak vehették át az elismerést. A projektben résztvevő edzők szavazatai alapján az Év csapata Mezőfény lett, a lesportszerűbb szurkolóknak a nagyecsediek bizonyultak, míg a legsegítőkészebb önkormányzat Avasújváros lett

A korosztályon belüli legjobbnak járó Szarka Éva-díjat Kerezsi Júlia (Egri), Somogyi Zsófia (Kálmánd) és Kriszte Emese vehette át. Az év legjobbjának Somogyi Diána bizonyult, aki a névadótól, a Ferencváros válogatott játékosától vehette át a Szucsánszki Zita díjat. Az év legjobb edzőjének járó Elek Gyula-díjat a legendás mester nem kevéssé sikeres fia, Elek Gábor adta át a mátészalkai Tóthné Nagy Anikónak.

Íme a díjazottak teljes névsora:

Legsportszerűbb szurkolók: 1. Nagyecsed, 2. Sárközújlak, 3. Székelyhíd
Legsegítőkészebb önkormányzat: 1. Avasújváros, 2. Sárközújlak, 3. Mezőfény
Legügyesebb kapusok:
U7 korosztály:
1. Heinrich Kinga – Mezőfény
2. Szántó Mira – Nagyecsed

U8 korosztály:
1. Kovács Zsófia – Avasújváros
2. Sebesi Dorottya – Sárközújlak
3. Kuzmann Rebeka – Egri
U9 korosztály:
1. Cret Alisia – Kökényesd
2. Péter Stefánia – Sárközújlak
3. Czibere Lívia Loretta – Porcsalma

Legügyesebb védők:
U7 korosztály:
1. Kerezsi Júlia – Kálmánd
2. Szarvas Tina – Egri
3. Tóth Alexandra – Túrterebes
U8 korosztály:
1. Lucaci Jázmin - Kökényesd
2. Menninger Eszter – Mezőfény
3. Végh Vivien – Csenger

U9 korosztály:
1. Czompa Tiffany – Avasújváros
2. Tincu Beatrix – Sárközújlak
3. Kállai Zsuzsa – Szalacs

Legügyesebb támadó:
U7 korosztály:

1. Német Tamara – Egri
2. Heinrich Fruzsina – Mezőfény
3. Fagyal Zsófia – Nagyecsed

U8 korosztály:
1. Heinrich Réka – Mezőfény
2. Somogyi Zsófia - Kálmánd
3. Feigi Karola – Túrterebes
3. Végh Vivien – Csenger

U9 korosztály:

1. Bodó Bernadett – Mátészalka
2. Asztalos Antónia – Sárközújlak
3. Mihály Blanka - Szatmárnémeti
3. Hermann Noémi – Mátészalka

Legjobb edzőnek járó Elek Gyula díj:
1. Tóthné Nagy Anikó – Mátészalka
2. Belényi Gábor – Kálmánd
3. Rozsi Norbert – Sárközújlak

Az Év csapata:
1. Mezőfény
2. Mátészalka
3. Kökényesd
3. Sárközújlak

Szarka Éva díj:
U7 korosztály:
1. Kerezsi Júlia – Kálmánd
2. György Natália – Sárközújlak
3. Trella Dezidéria – Kökényesd

U8 korosztály:
1. Somogyi Zsófia – Kálmánd
2. Dani Erzsébet - Kökényesd
3. Lucaci Jázmin - Kökényesd
U9 korosztály.
1. Kriszte Emese – Szalacs
2. Cseh Virág – Avasújváros
3. Kállai Zsuzsa – Szalacs
3. Valkai Andrea – Református Gimnázium, Szatmárnémeti

Pádár Ildikó díj: Rajszki Barbara – Sárközújlak
Szucsánszki Zita Év játékosa díj – Somogyi Zsófia - Kálmánd

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: