2016-10-20 13:58:08• hírek • MTI

Képtelen megemészteni királya halálát a thaiföldi lakosság

Képtelen megemészteni a thaiföldi lakosság a 70 éven át trónon ülő Bhumibol Aduljadedzs király távozását: egy héttel a 88 éves, nagybeteg IX. Ráma halála után a bangkoki Nagy Palota előtt továbbra is kisírt szemű tízezreket, a munkába igyekvők gyászoló tömegében pedig az uralkodó életnagyságú portréja előtt térdeplőket és imádkozókat lehet látni.

"Csak belenézett a szemedbe, és megértette a problémádat és a létezésért folytatott küzdelmedet" - írta róla a külföldön nevelkedett író és zeneszerző, Szomtov Szuharitkul. "Az erény megtestesülése volt" - vélekedett Szoraj Hongladarom filozófiaprofesszor. "Nélküle elveszettnek érezzük magunkat" - tette hozzá.

A thaiföldi király elvesztését övező fájdalmas gyász némelyeket Diana hercegnő 1997-es halálára emlékeztet, aki a "nép hercegnőjeként" szintén közel állt a kisemberek szívéhez. Hasonló a helyzet Bhumibollal: "a népem között van a helyem" - szólt a mottója. A király jelenléte szinte még most is érezhető az országban, hiszen hosszú uralkodása alatt ötleteivel és projektjeivel annak szinte minden szegletén otthagyta az "ujjlenyomatát". Teljesítményét egész népe ismeri, hiszen sokáig naponta mutatták a televízióban, a mozifilmek előtt pedig a királyi himnuszt játszották egy Bhumibolról szóló kisfilm zenei aláfestéseként.

Bhumibol volt a Csakri-dinasztia kilencedik uralkodója, és sokan a homlokukra tetováltatták az elhunyt királyt jelképező 9-es számot. A thaiföldi bankok milliószámra osztogatják a fekete pólókat a rászorulóknak, hogy ők is kimutathassák gyászukat, valamint létrehoztak egy segélyvonalat a gyászolók számára.

A meghökkentő jelenetek szinte mindennaposak: nyilvános vezeklések a király portréja előtt a porban a legkisebb felségsértésért, szitoközön egy színes pólós Facebook-fotóért vagy egy olyan kijelentésért, amely szerint a halál az élet velejárója. Ráadásul Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van érvényben, amelynek értelmében bárki bárkit feljelenthet, a kiszabható maximális büntetés pedig 15 év börtön.



A gyász mellett a jövőtől való félelem és bizonytalanság is tapintható az ázsiai országban. Bár Bhumibolnak nem volt tényleges politikai hatalma, a thaiföldiek számára ő volt az egység jelképe. Utódja, egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn apjánál sokkal kevésbé népszerű. "Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de egyet tudunk: IX. Ráma remek király volt" - összegezte a példátlan gyászt Szomkiat Onvimon nyugdíjas docens.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: