2012-02-14 16:08:48• hírek • Póti Orsolya

Egy átgondolt oktatási stratégia a magyarság érdekében

Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes
Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes

Új oktatási stratégia kidolgozásán fáradozik a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a Romániai Magyar Demokrata Szövetség égisze alatt. A magyar oktatás minőségének javítása céljából erős bástyákat kell kiépítsenek - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes.

A magyar oktatás minőségének javítása céljából új képzési stratégián dolgozik a megyei tanfelügyelőség. Bár a pedagógusokban megfogalmazódott tervek, javaslatok sok ellenállásba ütköztek, a megye és a város vezetőinek támogatásával jóformán sikerült napirendre jutni.

„Egy nyugodt, átgondolt oktatási stratégia kidolgozásához még nagyon komoly munkára lesz szükségünk, ugyanis sok ellenállásba ütköztünk és ezidáig nem került minden javaslatunk jóváhagyásra. Ennek ellenére az elmúlt fél év során nagyon szép eredményt értünk el a magyar oktatás színvonalának emelése terén. Természetesen mindez nem egy ember érdeme, hanem egy kisebb csapat munkájának köszönhető." - mondta el Szász Piroska.

A tanfelügyelőség és a városi RMDSZ célja, hogy minél szélesebb képzési palettát dolgozzon ki a magyar diákság számára. A sok munka meghozta gyümölcsét, hiszen az új tanévtől kezdve több helyen magyar óvodai csoportok indulnak. Például olyan magyar településeken, mint Domahida, Csanálos, Kálmánd, Kökényesd.

Sikerült jóváhagyatni a tizenkettes minimum létszám alatti osztályok beindítását, ezáltal csökken a szimultán osztályok száma és nő az oktatás színvonala. Sárközújlakon jóváhagyásra került a magyar IX. mezőgazdasági osztály beindítása, azonban még kérdéses a Nagykárolyi „Barnutiu" Iskola magyar nyelvű mezőgazdasági osztályának beindítása.

Komoly munka eredménye az, hogy Tasnádon textil osztály indul magyar tagozaton. Az „Aurel Popp" Zene- és Képzőművészeti Líceumban visszautasították a magyar architektúra osztály indítását, de kérelmezik egy tervező-design csoport kialakítását.

A jövő tanévtől kezdve két szatmári magyar gimnáziumban - a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Református Gimnáziumban - is beindul az elemi oktatás, és ezekhez az iskolákhoz egy-egy óvodát is csatoltak, kialakítva ezzel két erős bástyát. Erődnek számít még a 10. Számú Általános Iskola, a „Vasile Lucaciu" Általános Iskola, a „Ion Creanga" Általános Iskola, a „Mircea Eliade" Általános Iskola, a „Balcescu-Petőfi" és az „Avram Iancu" Általános Iskola.

„Komoly észérvek alapján döntöttünk a bástyák kialakításáról. Fontosnak tartottuk a tagozatos iskolák megerősítését, ugyanis ezáltal könnyen biztosítjuk a magyar nyelvű oktatást, könnyebben le tudunk fedni bizonyos részeket." - magyarázta Szász.

Megemlítésre méltó a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban induló posztliceális egészségügyi asszisztens képzés, melynek ötletgazdája Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke volt. A magyar nyelven zajló képzés beindítására a tanfelügyelőség tanácsa már megtette a vezető lépéseket, és az új tanévtől már jelentkezhetnek az itt továbbtanulni vágyó diákok.

A képzés beindításához szakmai tapasztalatával hozzájárul Dr. Átyim Pál kémia szakos tanfelügyelő, aki főként gyakorlati vonatkozásban nyújt kellő felkészülést. A főgimnáziumban adottak a feltételek a posztliceális képzés beindításához, és az iskola vezetősége már felvette a kapcsolatot olyan más tanintézményekkel, ahol zajlik egészségügyi oktatás. A Kölcsey veszprémi testvériskolája, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium már korábban indított hasonló képzést, és tapasztalataikkal, jártasságukkal támogatják a szatmári iskolát is ebben.

Az ősztől induló képzésre minden bizonnyal lesz kereslet, ugyanis egyre több diák vonzódik a természettudományok felé, és a megyében nagy szükség van magyar nyelvű asszisztensekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: