2019-05-18 08:30:29• hírek • Nagy Tímea

Képes beszámoló a XIV. Családi Hétvége első napjáról

Szép idő volt pénteken, május 17-én, így semmi sem állhatott útjába a mulatságnak. Elrajtolt Szatmárnémeti legcsaládiasabb fesztiválja.

A XIV. Családi Hétvégére több ezren látogatnak el minden évben. Akad program kicsinek és nagynak egyaránt. A koncertek és az eszem-iszom mellett helyet kap a kultúra, a hagyományőrzés, a sport és a játék is.

 

A rendezvény első napja a sokszínűség jegyében telt. Az Aranykapu szigeten, melyet az Aranykapu Kulturális Egyesület szervez, a gyermekeknek lehetőségük nyílt megismerkedni a népi mesterségekkel, emellett kézműveskedhettek is. A Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ idén is elhozta a megyei magyar néptánccsoportokat, hogy a Jeles Piros Pünkösd Napja Gála alkalmából a szatmárnémeti közönség is gyönyörködhessék a térség pompás néphagyományában.

 

A rendezvényen felléptek: 10-es számú Általános Iskola (Szatmárnémeti), Ion Creangă Általános Iskola (4-6 oszt., Szatmárnémeti), Hám János Teológiai Líceum (0-4 oszt., Szatmárnémeti), Gyöngyösbokréta (Mikola), Rozsmarint (Kökényesd), Orgonác (Dobra), Rozsmalint (Bogdánd), Gyöngyösbokréta (Ákos), Pünkösdirózsák (Pusztadaróc), Ribiszke (Óvári), Ifjú galagonya (Szamoskrassó), Bekek (Börvely), Dercések (Hadadnádasd), Akácvirág (Hadad), Rekettye (Nagykároly), Szatmári Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ - Szamoshát (Szatmárnémeti), Egri Csodaszarvas (Egri), Széri Kukurók (Szér), Lelei Nemesek (Lele).

 

 

Míg a nagyszínpadon a néptáncosok pördültek-fordultak, a Borsziget és a Partiumi Mesterségek Utcája is benépesült. Az utóbbiban Szatmár megyei mesteremberek állították ki kézzel készített portékáikat, s néhányan bemutatót is tartottak. A Borszigeten pedig csapra verték a hordókat, nehogy bárki is szomjasan maradjon. Szabad téren, a forró szénen sült már a sok finomság, mi szem-szájnak ingere. Jó ebédhez, majd estebédhez szólt a nóta. Több száz látogatót láttak vendégül környékünk legjobb lacikonyhásai.

 

Este nyolc óra környékén felkerekedett a város, és megtelt a Kossuth-kert élettel. A 20 éves Magna Cum Laude zenekar koncertjére ezrek voltak kíváncsiak. Megtelt a színpad előtti nézőtér, de még a lépcsőkön és a dombocska aljában is álltak, hogy minél jobban hallják az előadást. A másfél órás performansz táncra perdítette a közönséget, s a legnagyobb slágereket együtt énekelték Mező Misivel. Az énekes a koncert közben, a szatmáriak nagy meglepetésére, lement a színpadról, és csapott egy kört a nagyérdemű soraiban. A rajongók tapsviharral fogadták, hol egy szelfi - másutt egy csoportkép készült a tömegben, de akadt olyan is, aki autogramot kért a frontembertől. Mindeközben kissé elnyújtva, átdolgozva szólt a legismertebb Magna Cum Laude dal, a Vidéki sanzon. A fellépésből nem maradtak ki a romantikus és a humoros elemek sem, de a legjobb barátoknak is címzett egy balladát a Kárpát-Medence egyik méltán legkedveltebb magyar pop-rock zenekara.

 

Miután a Magna Cum Laude elköszönt, a közönség nagy része haza szállingózott. A borsziget standjainál és asztalainál még maradtak pár százan, és örömmel beszélték meg a XIV. Családi Hétvége első napjának élményeit.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: