2009-09-01 13:47:10• hírek • MTI

Kényszerszünet fizetés nélkül

A közalkalmazottakat is érintő megszorítások miatt szeptember 15-ről 24-re halasztódhat a tanév kezdete Romániában. Erről várhatóan még kedden dönt Ecaterina Andronescu oktatásügyi tárcavezető, miután egyeztet a négy romániai tanügyi szakszervezettel.

Az iskolakezdés elhalasztásának gondolatát Gheorghe Pogea pénzügyminiszter vetette fel, amikor a hétvégén felszólította a román nagykoalíciós kormány tárcavezetőit, hogy a tárcának alárendelt intézményekben vagy tíznapos fizetés nélküli szabadságot rendeljenek el, vagy csökkentsék az alkalmazottak napi munkaidejét - írja a Szabadság című kolozsvári napilap kedden internetes kiadásában.

A közoktatásban dolgozók esetében a tíznapos fizetés nélküli szabadság időpontjának megállapítása azért okoz gondot, mert ha a kényszerszünetre októberben vagy novemberben kerülne sor, az nagy kiesést jelentene a tanulók és a pedagógusok számára egyaránt.

Az egyik tanügyi szakszervezet ezért azt javasolta, hogy a tíznapos fizetés nélküli szabadságot a tanévkezdés előtt tegyék kötelezővé, és az oktatás csak szeptember 24-én kezdődjön meg. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter ezt nem tartja jó ötlenek, de egyelőre nincs javaslata a tíznapos kényszerszünetre vonatkozóan.

A lap által idézett Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség országos elnöke nem tartja elfogadhatónak a tanévkezdés elhalasztását. Szerinte a diák nem szenvedhet azért, mert a politika nem tud megoldást találni a gondokra.

A témával szintén foglalkozó Krónika című kolozsvári napilap híradása szerint a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) sem ért egyet a tanév kezdetének elhalasztásával, mert a nyári háromhónapos vakáció után a diákok novemberben újra szünidőt kapnak.

Az ellenzők között van Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő is, aki a Krónika kérdésére elmondta, hogy a tanév struktúrájának minden egyes módosítása az oktatás minőségét veszélyeztetheti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: