2013-09-28 11:02:43• hírek • MTI

Aranybánya - cián nélkül

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere bejelentette, hogy a város saját forrásaiból kész finanszírozni annak a technológiai folyamatnak a kikísérletezését, amely lehetővé teszi az arany ciánmentes kiválasztását a bányászatban.

Az Agerpres hírügynökség híre szerint a polgármester a Máramaros Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pénteki üzleti konferencián tette a bejelentést. Elmondta, egy nagybányai vegyészmérnök-kutató, nyugalmazott egyetemi előadótanár már szabadalmaztatta a ciánmentes aranykiválasztás laboratóriumi módszerét.

"Itt él a körünkben Jack Goldstein mérnök úr, aki olyan feltalálói szabadalommal rendelkezik, amelyik forradalmasíthatja a bányászatot. (...) A nagybányai polgármesteri hivatal támogatást nyújt a módszer gyakorlati alkalmazásának a kidolgozásához. Meg akarjuk mutatni, hogy megváltoztatható a bányászat Nagybányán is, de országos és világszinten is" - idézte a hírügynökség a polgármestert.

Az Agerpres közlése szerint a Nagybányán élő 78 éves Jack Goldstein több társával együtt mintegy félszáz találmány szabadalmával rendelkezik. A ciánmentes aranykiválasztás laboratóriumi módszerét a nagybányai Aurul Rt. által 2000-ben okozott tiszai ciánkatasztrófa után dolgozta ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: