2014-03-04 14:36:37• hírek • MTI

Kényszerszabadságon a verespataki bányászok

Márciustól csaknem négyszáz alkalmazottat küldött kényszerszabadságra a verespataki aranybányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-románvegyes vállalat, mert a bányaprojekt megnyitásának halasztása miatt visszaesett a cég tevékenysége.

A Digi24 román hírtelevízió keddi tudósítása szerint a munkásokat egyelőre egy hónap fizetett kényszerszabadságra küldték, a vállalat vezetősége március végén dönti el, hogy visszahívja-e őket dolgozni vagy nem, annak függvényében, hogy a kormány hogyan viszonyul a már másfél évtizede halogatott bányaberuházási projekthez - tájékoztatott a hírtelevízió.

Catalin Hosu, az RMGC szóvivője megerősítette, hogy tevékenységük szűkítésére kényszerültek azt követően, hogy késik a beruházás engedélyezése. A szóvivő elmondta: remélik, hogy a kényszerszabadságról hozott döntés ideiglenes lesz, és megépíthetik "Románia legkorszerűbb bányáját, amely a legmagasabb európai szabványoknak is megfelel".

Eugen Furdui, Verespatak polgármestere szerint amennyiben nem változik a beruházás megítélése, a most kényszerszabadságra küldött emberek munkanélkülivé válhatnak április 1-től.

A kanadai-román vegyes vállalat 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a sokat vitatott ciántechnológia alkalmazásával Verespatakon és környékén. A beruházás engedélyezését elősegítő törvényt tavaly novemberben elutasította a parlament úgynevezett Verespatak különbizottsága. Ugyanakkor az állam nem mondott le arról, hogy biztosítsa a nemesfémek kitermelését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: