2009-02-28 19:17:08• hírek • MTI

Kényszerleszállás Temesváron

Kényszerleszállást hajtott végre szombaton - emberi sérülés nélkül - a Carpatair légitársaság egyik gépe, miután műszaki hiba miatt másfél órán keresztül hiába próbál többször is leszállni a temesvári repülőtéren.

A SAAB 2000 típusú gép Chisinauból érkezett negyvenhét utassal és a személyzet négy tagjával a fedélzetén. A temesvári légikikötő leszállópályájára azonban nem tudott leereszkedni, mivel meghibásodott a futómű.

Helyi idő szerint 8 óra 5 perckor kellett volna leszállnia a repülőnek, végül azonban csak 9 óra 44 perckor ért földet a repülőtér füves területén. Korántsem volt biztos, hogy sikerül a művelet, a pilóták rendkívüli ügyességén és rutinján múlt, hogy mindenki épségben megúszta a műszaki hibából eredő esetet. A pilóták megpróbálták minél hosszabb ideig a levegőben tartani a gépet, hogy fogyjon az üzemanyag, minimálisra csökkentve ezzel az esetleges robbanás veszélyét.

A Realitatea hírtelevízió egyenes adásban kísérte figyelemmel a feszült pillanatokat, amikor még nem lehetett tudni, hogyan végződik a dolog. A hatóságok megtettek minden előkészületet: több mint húsz mentőautó és több tűzoltókocsi állt készenlétben, miután a pilóta eldöntötte, hogy "hason csúszva" teszi le a légi járművet. A gép egy fűvel borított részen ért földet, senki nem sérült meg. Az utasokat leszállították, és a repülőtéri szabályok által ilyen esetekre előírt, kötelező orvosi vizsgálatokat is elvégezték.

Dan Adrei, a Carpatair légitársaság elnökhelyettese a hírügynökségeknek elmondta: a szerencse is közrejátszott abban, hogy senkinek nem esett baja. A döntő azonban az volt, hogy két rendkívül nagy tapasztalatú pilóta hajtotta végre a manővert. Mint mondta, mindketten több mint negyven éve vannak a pályán, egyenként több mint tízezer órát töltöttek a levegőben.
A légitársaságnak tizennégy darab ilyen típusú, 1996 és 1998 között gyártott gépe van, mindegyik ötven férőhelyes. A menedzser közlése szerint eddig nem volt példa ilyen jellegű meghibásodásra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: