2018-03-13 10:52:33• hírek • Bede Emőke

Kényes témákat vitattak meg a gyerekek

A hátrányos megkülönböztetés és a családon belüli erőszak volt a témája annak a találkozónak, melyen több mint 150 általános iskolás diák vett részt.

A Szatmár Megyei Rendőrség és a Szatmár megyei drogellenes központ közös akciót szervezett, melynek célja, hogy két érzékeny témát hozzon közelebb az általános iskolás diákokhoz: a diszkriminációt és a családon belüli erőszakot.


Először is a gyerekek egy interaktív játékban vettek részt, melynek során kiderült, hogy a diszkrimináció mögött mindig valamilyen sztereotípia áll. A bőrszín, a nemzetiségi vagy felekezeti hovatartozás gyakran olyan előzetes megítéléseket szül, melyek sokszor nem bizonyulnak helytállónak.
 

És hogy miért a gyerekeknek készültek ilyen programmal? Mert fiatal koruknál fogva agyuk szivacsként szívja be a környezetükben látott viselkedési modelleket, legyen szó negatív vagy pozitív példáról. A felnőttek könnyelmű ítélkezését látva ők is hajlamosak egy roma származású társukat veszélyesnek vagy rossznak bélyegezni, egy szemüveges gyereket pedig „kockának”. Amint azonban a játékból kiderült, az elhamarkodott véleményformálás nem mindig célravezető.
 

A találkozó arra is remek alkalmat nyújtott, hogy a gyerekek a családon belüli erőszak formáiról értekezennek a rendőrség képviselőivel. Arról is informálták a fiatalokat, hogy Szatmárnémetiben megalalkult egy családon belüli erőszak áldozatává vált nőket támogató csoport, melyhez bármikor fordulhatnak.  A GRAB azt is vállalta, hogy azoknak a tizennegyedik életévüket betöltött lányoknak, akiknek valamilyen zaklatásban volt része, ingyenes önvédelmi kurzust tartanak, így segítve őket, hogy többé ne válhassanak erőszak áldozatává.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: