2019-02-23 08:45:27• hírek • Szatmár.ro

Kényelem és felelőtlenség: trükkös parkolási stratégiák Szatmárnémetiben (képgaléria)

Talány, hova tűnt a sofőrök felelősségtudata. A parkolóőrök és a rendőrség munkatársai hiába járőröznek a városban, a rengeteg tilosban parkoló szélvédőjén még sincs Mikulás csomag.

Az örök csatározás talán addig folytatódik, míg városunk parkoló-kérdésére az illetékesek helyes megoldást nem találnak. A Szatmár megyében beiratott járművek egyre növekvő száma sem könnyíti meg a helyzetet, de az emberi lustaság, nemtörődöm hozzáállás is közrejátszik a történetben. Vajon kik az illetékesek?

 

Az egyik oldalon az emberi kényelem és a felelőtlenség áll, a másikon a több parkolóhely kialakítása mellett a rendszeres és hatákony ellenőrzés, illetve a busás bűntetés hiánya.

 

Hányszor halljuk az utcán jártunkban-keltünkben: "Na, ennek is feljegyezték a rendszámát a rendőrök, tudják kié, azért nem bűntetik. Egyeseknek mindent lehet." Mielőtt azonban a "kivételesek" hibáztatásába kezdünk, gondoljuk csak végig, soha nem fordult elő, hogy siettünk valahová és fél órán keresztül kerestünk helyet a környéken? - Nos, dehogynem. Ez mindennapos Szatmárnémetiben. A tilosban parkolókat természetesen büntetés illeti, ám lehetséges, csak öt percre ugrottak be valahová. Előfordulhat?

 

Más a helyzet abban az esetben, mikor egyszerű ignorancia miatt parkol úgy egyszerre két helyre, forgalommal szemben áll meg, félig belóg az úttestre, az út közepén vesztegel és benyomja a vészjelzőt, kanyarban vagy körforgalomban hagyja az autóját. Hol van ilyenkor a beígért elszállítás? - Úton. Egy ilyen lopóautója van jelenleg a városnak. Tegyük fel, bejelentésre elkanyarodik a Batizi útra, felveszi, elviszi a gépjárművet a telephelyre. Út közben jön a következő bejelentés, de mire odaér, a szabálysértő már eliszkolt.

 

Miért nem ezekre csap le a rendőrség az enyhe gyorshajtók helyett? Egy piros lámpás áthajtásért ránk húzzák a vizes lepedőt, de a zebrán keresztbe állók nyugodt szerrel maradhatnak helyükön? Ilyen a sofőrök szerencséje, rosszkor voltak rossz helyen. A rend őrei sem lehetnek ott mindenhol. Emberhiány van, jelentkezőjük sincs túl sok a folyamatos rekrutálás ellenére. "Nem kell őket sajnálni!" - gondolhatja a sorokat olvasván. Persze, hogy ne sajnálkozzunk!... A törtvénysértés azonban nem a rendőrség hibája, úgy ahogy a tetten érés sem. Tartsa be a KRESZT, nem üti meg a bokáját!

 

De vissza a parkolás kérdésére... Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának tervei között szerepel nem is egy, hanem két parkolóház építtetése. Jó hír, nemdebár? Az egyiket a Szamos áruház mögé, a másikat a Kogalniceanu utcán tervezik felhúzni. A két épület megoldja-e vajon a régi- és az új központ parkolási nehézségeit? Ön mit gondol?

 

Mi a helyzet a város többi részén? A lakónegyedek szűk utcáin alig fér el két személygépkocsi egymás mellett. A Nagypiac mellett reggel 7:45-től délután 17:30-ig lehetetlenség közlekedni. Az autósok haladhatnának, ha nem állna ki- és be annyi sofőr, illetve nem 15 km/óra sebességgel vadászná a többi az üres helyeket. Ezekre még jó megoldást nem vázoltak fel. Próbálkozások a garázs bontással és a harmadik híd építtetésével voltak, egyenlőre sikertelen a történet.
 

Humorosabb ennél az ügyetlen autóvezetők helyzete a bevásárlóközpontok felfestett megállóhelyeivel küzdött harcban. Látott már két helyet elfoglaló kezdő sofőrt... és közlekedési sávon megállókat mindkét irányban? Nem? - pedig gyakori. Vajon, milyen oktatóhoz járhattak bátor hőseink?

 

Összetettebb probléma Szatmárnémeti parkolóhelyzete annál, hogy konzekvenciát vonjunk egyik vagy másik félnek kedvezve. Az emberi lustaság, sietség, türelmetlenség, nemtörődömség, és így tovább, mind okai a problémának. Nézzünk csak utána, mennyien ülnek reggelente egyedül az autójukban a munkahely felé igyekezve! Létezik, hogy nincs egy helybeli munkatársuk, kivel összefogva egyszer az egyik, másszor a másik gépkocsijában utazhatnának? A kisbevásárláshoz biztos, mindig autóra van szükség? 10 perces sétára manapság már csak a nyugdíjasoknak van ideje. Egyetért-e mindezzel?

 

Tegyen igazságot az, ki tud! A találgatás helyett inkább derűljön az alábbi galéria gyöngyszemein, melyek egy szatmárnémeti autós csoportból származnak.

 

Sétáljon többet és autózzon felelősen! A városunkban uralkodó parkolási káoszt csak együtt oldhatjuk meg. 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: