2011-06-27 09:21:44• hírek • MTI/AFP

Kenyában a sok aszály miatt hódít a tevetej

Rongyokba öltözött fiatalok tevék tucatjait fejik egy isiolói bozótosban - a tej a négyórányi járásra fekvő Nairobit látja el, s talán rövidesen újabb piacai is lesznek Afrikában és a fekete kontinensen kívül.

Az elmúlt években az ismétlődő aszály következtében megnőtt az érdeklődés a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben ellenálló teve iránt Kenyában. A teve jobb, mint a tehén, mert ez utóbbival ellentétben képest túlélni a szárazságot, és így a száraz évszakban is lehet vele pénzt keresni - magyarázta Halima Hussein, fél szemével a tevék fejését ellenőrizve.
Hussein asszony 45 éves, férjével együtt 84 tevét és 120 tehenet tartanak, ami tekintélyes vagyonnak számít a közép-kenyai Isiolóban, az ország félsivatagos északi részének kapujában. "A teheneim egy részét eladom, hogy tevét vegyek rajta" - mondta.

A tevetej minden időkben része volt a kúsita nyelvet beszélő, szomáli és borana nomád népcsoportokhoz tartozó lakosok - és a közéjük tartozó Hussein asszony - étrendjének. Az azonban újdonságnak számít, hogy Isiolón túl is kurrens árucikk lett.
Halima Hussein egy 64 nőt foglalkoztató helyi szövetkezet tagja, amely naponta 3000-5000 liter nem pasztörizált tejet állít elő Nairobi szomáli negyedében, Eastleighben. Az eredetileg feketén indult kereskedelmet ma már az SNV holland fejlesztési cég támogatja, amely isiolói "tejbár" megnyitásában is közreműködik.

A termékskála felső szintjein a közép-kenyai Nanyukiban működő Vital Camel Milk vállalat látja el pasztörizált tevetejjel, tevetejből készült joghurttal és fagylalttal a kenyai Uchumi és Nakumatt szupermarketeket, de Dél-Afrikát, az Egyesült Arab Emírségeket és Latin-Amerikát is. A táplálkozástudományi szakértők nem szűnnek meg dicsérni a tevetejet. "Kissé sósabb, mint a tehéntej, háromszor annyi a C-vitamin tartalma, vasban, telítetlen zsírsavakban és B-vitaminban igen gazdag" - hangsúlyozta honlapján az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).


Tevetejjel táplálják a gyerekeket
Tevetejjel táplálják a gyerekeket


A FAO szerint a nomádok egy hónapon keresztül is képesek kizárólag tevetejjel táplálkozni a sivatagban. "Mind a 12 gyermekemet tevetejjel tápláltam" - mondta büszkén a 40 éves Safia Kulow, az isiolói szövetkezet elnöke.
A tevetej-fogyasztás elterjedését korábban főként kulturális megfontolások akadályozták. "A körülmények azonban változásra kényszerítik az embereket, és a nem kúsita lakosság is áttér a tevetejre, levonva az aszályok és az éhínség tanulságait" - fogalmazott Daniel Muggi, a mezőgazdasági minisztérium illetékese.

A Vital Camel Milk alapítója, a német Holter Marbach szerint a cég Kenyán kívül a tevetejjel a világ vezető bioélelmiszer-gyártójává kíván válni tíz éven belül. Mint mondta, számos fejlett országban is van igény a tevetejre, de politikai és adminisztratív akadályok nehezítik az exportot. Az Egyesült Államokban például tilos tevetejet árusítani.
A FAO szerint jobb szervezéssel az új piacon 10 milliárd dolláros forgalmat lehetne elérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: