2020-04-30 09:48:04• hírek • Bede Emőke

Kenőpénz elfogadása miatt vettek őrizetbe két határőrt a szomszéd megyében

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Bihar megyei irodájának munkatársai kezőpénz elfogadásának gyanújával őrizetbe vettek két, a borsi határátkelőnél szolgálatot teljesítő határőrt – közölte szerdán a DNA sajtóosztálya.

Az idézett forrás szerint április 10-én több, Németországból érkező személy szeretett volna Románia területére lépni a borsi határátkelőnél, ám mindenképp el akarták kerülni, hogy intézményes karanténközpontba szállítsák őket. Az egyik határőr a „segítség” fejében 200 eurót kért és kapott négy utazótól, így a DNA kenőpénz elfogadása, hamis nyilatkozat és a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt büntetőjogi eljárást kezdeményezett az egyenruhás ellen.


Hasonlóképp járt el társa is, aki annak érdekében, hogy felmentsen az intézményes karantéba kerülés intézkedése alól három hazatérőt, a rendszerben úgy tüntette fel őket, mint teherautósofőrök, holott egyikük még autóvezetői engedéllyel sem rendelkezett. A határőr ellen visszaélés, számítógépes csalás, hamis nyilatkozat és a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt büntetőjogi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség.


A közegészségügyi kockázatok kiküszöbölése érdekében mind a hét embert intézményes karanténba helyezték, ahol április 25-ig maradtak. A karanténban töltött időszak végén végzett vizsgálatok során egyik személy sem bizonyult fertőzöttnek az új típusú koronavírussal. A hét ember ellen megvesztegetés miatt indítottak vizsgálatot. A határőröket kedden kihallgatták, az illetékes ügyész pedig elrendelte 24 órás őrizetbe vételüket, illetve kezdeményezte ellenük az előzetes letartóztatást is.


Hamis nyilatkozat miatt eljárást indítottak hét Szilágy megyei személy ellen is

A szilágysomlyói ügyészség csütörtökön közölte, hogy büntetőjogi eljárást indítottak hét Szilágy megyei lakost, akik a borsi határátkelésnél hamisan nyilatkoztak annak érdekében, hogy elkerüljék az intézményes karanténba kerülést. A hét személy a kitöltendő formanyomtatványban kiindulási országként Olaszország helyett Hollandiát tüntette fel, ezzel lakhelyi elkülönítésre váltva az intézményes karantént – derül ki az idézett forrásból. Az ügyben megvádolt személyeket a szilágysomlyói bíróság fogja felelősségre vonni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: