2013-05-17 13:58:32• hírek • MTI

Johnson elnök ölette meg Kennedyt?

Egy egész könyvnyi összeesküvés-elmélettel állt elő John F. Kennedy (JFK) amerikai elnök meggyilkolásának 50. évfordulójára Roger Stone politikai tanácsadó, aki szerint Lyndon Baines Johnson későbbi elnök volt a Kennedy-gyilkosság értelmi szerzője.

A szerző nem kispályás a politika berkeiben, hiszen sokszínű munkát végzett a Republikánus Pártnak: dolgozott Richard Nixon elnök újraválasztásáért folyó kampányban, és komoly része volt Eliot Spitzer New York-i kormányzó megbuktatásában. A hátán Nixon-tetoválást viselő férfi "Az ember, aki megölte Kennedyt: az LBJ-akta" című könyvében most újabb trófeát készül begyűjteni: Lyndon B. Johnson (LBJ) néhai amerikai elnökét.

Roger Stone szerint Kennedyt alelnöke, Johnson gyilkoltatta meg, aki aztán már elnökként arra használta hatalmát, hogy eltüntesse a hozzá vezető nyomokat - írta a The Daily Beast hírportál.

A politikai tanácsadó azt írja, hogy Johnson legalább hat másik gyilkosságban is nyakig sáros volt. A nevéhez köthető egy mezőgazdasági minisztériumi dolgozó elhallgattatása, aki az elnök egyik közeli munkatársa után nyomozott, valamint a politikában is aktív testvérének, a túl sokat tudó Josefa Johnsonnak a megöletése is. "Johnsonra börtön vár, és politikai karrierje romokban hever. Mindenre el van szánva" - ecseteli az akkori alelnök kétségbeejtő helyzetét Stone.

"Johnson tudja, hogy mivel vádolják. Tudja, hogy a Life magazin ki fogja teregetni kapcsolatát a megvesztegetéssel vádolt Bobby Bakerrel. Johnson tudja, hogy Bobby Kennedy a sztori forrása. Ahogy azt is tudja, hogy JFK Washingtonból való távozása előtt számos embernek elmondta: Terry Stanford észak-karolinai kormányzót teszi meg alelnöknek Johnson helyett. Emellett kihallgatások várnak rá a később csalás miatt elítélt Billie Sol Esteshez fűződő viszonya miatt. Ráadásul a Kennedy testvérek lábtörlőnek használják" - így a kötet szerzője.

Roger Stone könyvének legizgalmasabb része az egykori főnökével, Richard Nixon néhai amerikai elnökkel folytatott interjúsorozat. Életének végéhez közeledve Nixon egyre sejtelmesebben beszélt a Kennedy-gyilkosságról. "Soha nem mondta ki egyértelműen, ki volt a felelős JFK haláláért" - magyarázta Stone. Csak azt szokta mondogatni: "Johnson és én is elnökök akartunk lenni, az egyetlen különbség köztünk az volt, hogy én nem öltem volna érte". Amikor tovább faggatták arról, hogy szerinte ki ölhette meg Kennedyt, Nixon "összerázkódott, és csak annyit mondott: Texas". JFK-t 1963. november 22-én lőtték agyon a texasi Dallasban, Johnson pedig Texasban kezdte pályafutását a Demokrata Párt színeiben.

Rogers Stone szerint a dallasi rendőrség és a titkosszolgálat is bűnrészes volt Kennedy meggyilkolásában.

A Kennedyről szóló összeesküvés-elméletek koronázatlan királya, Sean Cunningham szerint semmiféle bizonyíték nincs Johnson bűnrészességéről. A Texas Tech Egyetem kommunikációt oktató professzora ugyanakkor úgy véli, kézenfekvő az alelnök körül szimatolgatni az ügyben.

"Johnson számos összeesküvés-elmélet főszereplője volt már karrierje során. Ezek közül több abban gyökerezik, hogy Johnson világéletében kereste az összeköttetéseket és szívesen kötött alkukat, amelyek aláásták az általa hirdetett értékeket" - mutatott rá Cunningham. A liberálisok és a konzervatívok is ujjal mutogatnak rá egy-egy összeesküvés-elméletben, hiszen - mint mondja a professzor - "mindenre képes volt azért, hogy megválasszák".

A professzor felhívta a figyelmet rá, hogy Johnson maga is egy összeesküvésekkel teli korszakban irányította az Egyesült Államokat, hiszen a két Kennedy meggyilkolása mellett ott volt még Martin Luther King, valamint Malcom X afroamerikai jogi aktivista legalább annyira titokzatos megölése is, nem is beszélve a nemzetközi helyzetről."Ez az oknyomozó újságírás és a hitelesség hanyatlásának korszaka volt" - hangsúlyozta Cunningham, s hozzátette, hogy Johnson "jó recept egy jó sztorihoz, és kézenfekvő magyarázatként szolgál".

A kissé különc és szabados Stone könyve egyébként nem az első a témában. Barr McClellan műve 2003-ban jelent meg a Kennedy-gyilkosságról "Vér, pénz és hatalom: hogyan ölte meg LBJ JFK-t" címmel. Johnson jogi csapatának tagjaként McClellan szintén közel volt a tűzhöz, és könyve gyorsan feltornázta magát az eladási listák élére. Remek időzítésével valószínűleg Stone művére is hasonló siker vár majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: