2009-06-05 15:42:24• hírek • Kárpáti János, MTI

Keményebb jogszabályokat akarnak

Keményebb uniós jogszabályok elfogadtatására fog törekedni a következő félévben az Európai Bizottság a gyermekek szexuális kizsákmányolása és az emberkereskedelem ellen - közölte pénteken Luxembourgban Jacques Barrot, az EU igazságügyi biztosa.

Az uniós országok igazságügyi minisztereinek tanácskozása után Barrot újságíróknak kifejtette: új eszközökkel kell ellátni a büntetőjogot annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az ilyen cselekmények elleni hatósági fellépés.

Az EU soros elnökségét június végéig ellátó Cseh Köztársaság képviselője, Daniela Kovarova a miniszteri tanácskozás után elmondta: ezen az ülésen még nem mentek bele a részletekbe, nem szembesítették egymással a tagállamok különböző álláspontjait a témával kapcsolatos részkérdésekben. Ez már az év második felében a soros elnökséget ellátó Svédország hivatali idejére marad.

"Abban azonban mindenkinek egységes az álláspontja, hogy a témát a legmagasabb fokú prioritás illeti meg. Cselekedni kell, mert a gyermekekről van szó" - mondta Kovarova.

Az Európai Bizottság - az EU legfőbb végrehajtó testülete - olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek például az egész unióban büntetendővé tennék a gyerekek interneten át történő megkörnyékezését, amit angolul "grooming" néven szoktak emlegetni. A gyermekek sérelmére elkövetett cselekményeket a külföldi utakról hazatérő "szexturisták" vonatkozásában is az Európai Unió egész területén üldözni kellene, és bírósági úton kellene eljárni a "szexturistákkal" szemben - véli az Európai Bizottság. A Barrot által vezetett uniós igazságügyi apparátus azt is indítványozza, hogy a gyermekekkel való szexuális visszaélésekhez kapcsolódó emberkereskedelmi ügyekben szintén az egész unió területén biztosítani kell a bírósági felelősségre vonás lehetőségét, akkor is, ha a cselekményt külföldön követték el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: