2015-12-25 13:38:12• hírek • Szatmár.ro

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékezünk, aki a keresztény vallás szerint Isten fia, aki emberré lett, keresztre feszítették és feltámadt. Az ünnepe alkalmából különböző felekezetek vezetői köszöntik a Szatmár.ro olvasóit néhány karácsonyi gondolattal.

Krisztusban szeretett Testvérek!

Karácsonykor lélekben Betlehem felé tekintünk. A szegényes jászol felé, ahol a Fiúisten gyermek képében szállt alá. E napon az Ige testté lett. Emberré lett és miköztünk lakozott. Betlehemből támadt a világ világossága. Csodálatos Jézus élete, aki valóságos Isten és valóságos ember. Szolidaritást vállalt az emberrel. Végigélte az emberi sorsot: örömeivel, magányával, sikertelenségével, tehetetlenségével és kétségeivel, - a bűnt kivéve. Mostoha élete a betlehemi jászoltól a kálváriás keresztig emberi sorsunkat példázza.

Akinek van türelme várakozni és csak Szenteste gyújtja meg a fényeket a karácsonyfán, és még örömtől ragyogó gyermekszemekbe is tekinthet, annak csodás élményben lesz része. Ha nem is gondol rá, megérezheti, hogy Isten irgalmas szeretete átmelegíti a szívét. Már több mint 2000 éve világít a betlehemi csillag, mint a Megváltó fénye, Krisztus csodálatos isteni és emberi valósága. Évközben sokszor megfeledkezünk róla, de Karácsonykor és Húsvétkor e titkos fények felragyognak, feltörnek bennünk. Miért? Mert az ember örömre, békére, harmóniára, szeretetre vágyik, Krisztust szomjazza! Ő választóvíz: Vele vagy Ellene! Mindenkinek állást kell foglalnia! Senki sem lehet vele szemben közömbös! Mi - Isten kegyelméből - Vele akarunk tartani, s az elkövetkező két évben egyházmegyénk közösségeit még szorosabban akarjuk Krisztus köré építeni.

Nem magányos emberek ünnepe a Karácsony. Az egyetlen ünnep, amikor együtt kell lennie minden családnak. Édesapák, édesanyák, jól tudom, milyen nehéz a több műszak, mennyi fájdalmat okoz esetleg hónapokra is elhagynotok családotokat a jobb megélhetés reményében. Megértelek benneteket, de értsétek meg ti is, hogy ebben a forrongó világban az anyagiakon túl, a hitre is szükség van, ami drága kincs. Őrizzétek ezt a drága kincset és adjátok tovább gyermekeiteknek. Ebben a hitben tudunk minden embertestvérünkre úgy tekinteni, mint Krisztusra, aki mindenkiért emberré lett, s aki mindenkiben a mi szeretetünkre vágyik. Karácsony ünnepén kitárt szívvel és lélekkel mindenkiért imádkozzunk: „Betlehemi Jézus, áldd meg családjainkat, de áldd meg a szegényeket, a betegeket, az elhagyottakat is. Vigasztald meg őket, hogy a szenvedésben is velük vagy. Áldd meg őket, hogy a karácsonyi öröm az ő szívükbe is belopakodjék a szeretet ünnepén."

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek boldog Karácsonyt, és Isten áldásában gazdag új esztendőt.

Szatmárnémeti, 2015 Karácsonyán,                                                              
† Jenő püspök


„A mi Istenünk nagy irgalmasságáért, a melylyel meglátogatott minket a naptámadat a magasságból,hogy megjelenjék azoknak, a kik a sötétségben és a halálnak árnyékában ülnek; hogy igazgassa a mi lábainkat a békességnek útjára!" Alapige: Lk 1,78-79

"Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat minket a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában laknak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség útjára."

Keresztyén Testvéreim! „Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogatott minket.."Ez a mondat azt jelenti, hogy karácsony nem az ítélet ideje. Karácsony a könyörület és az irgalmasság ideje. Ő a sértett fél. Ő megtehette volna azt, hogy elfordul tőlünk, nem foglalkozik többé az emberrel, aki otthagyta az Édenben az Isten szeretetét, és hagyja, hogy az ítélet tüze csapjon le az emberre. Elutasította Ádám és Éva a kegyelmet, otthagyta Isten szeretetét, erre megtehette volna Isten, hogy így bánik az emberrel.

Karácsony pont erről beszél, hogy Isten könyörülő irgalma, amellyel meglátogatott minket az Ő egyszülött Fia, s nem csak egy rövid látogatás volt ez, hanem lakozott, sátorozott közöttünk. Jézus Krisztus velünk van. Immánuel, velünk az Isten. Nem ellenünk, hanem azért jött, hogy segítsen minket. Hogy újra megtalálhassuk Őt, hogy másfajta, Isten szerint való életet tudjunk élni. Nem az ítélet, hanem az irgalom, ami dominál karácsonykor. Isten szereti az embert.

A második, amit állít Lukács, hogy a naptámadat, a felkelő fény látogatott meg minket, akik a sötétség és a halál árnyékában lakunk.

Azt hiszem, hogy az egyáltalán nem lényegtelen, hogy ki hol lakik. Akik Isten nélkül élnek, azokról azt mondja a Biblia, hogy a halál árnyékában, a sötétségben laknak. Nem szörnyű? Az állandó lakóhelyük a halál árnyéka és a sötétség. Karácsonykor Isten azért küldte el az Ő egyszülött Fiát, hogy ez ne maradjon így. Testvérek, lehet lakást változtatni. Lehet olyanra elcserélni, amit az Isten ad ajándékba. Az Ő tisztaságára, a bűneink bocsánatát kaphatjuk, egy új, el nem múló életet. Jézus Krisztus ezért jött el, hogy kiszabadítsa azokat, akik a sötétségben laknak, a sötétből, az istentelenség állapotából, és egy olyan lakást adjon, egy örökkévalót, egy örökké tartót, egy el nem múló, örök életet, amelynek nem árt többé a halál, a könny, a pusztulás.

A harmadik, amiről ír Lukács, hogy mindez hogyan történik a gyakorlatban? Meglátogatott a magasságból a naptámadat, hogy igazgassa a lábainkat a békesség útjára.

Testvéreim, az ember nem tud magától visszakerülni az Isten szeretetébe. Kiestünk onnan, kiléptünk, otthagytuk, kisiklott az életünk az Isten nélkül. Miért jött Jézus Krisztus? Hogy igazgassa a lábainkat a békesség útjára. Jézus azért jött karácsony éjszakáján, hogy a mi Istentől elszakadt, kificamodott életünket ráigazítsa a békesség útjára.

Karácsony nem az ítélet ideje, hanem az irgalmasságé és a kegyelemé. Az Isten nagy irgalmasságáért, amellyel elküldte az Ő egyszülött Fiát, eljött hozzánk a mennyei fény, dicsőség, szeretet, hogy megszabadítson minket az istentelen életünkből, hogy lakóhely-változás legyen, hogy az állandó lakhelyünk többé ne a halál és a sötétség legyen, hanem az Isten dicsősége. "Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked Krisztus."/ Ef.5:14 /. Ámen

2015.Karácsony hava
Kovács Sándor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: