2012-07-24 15:47:13• hírek • Kocsis Zoltán

Kell-e közlekedési lámpa a régi központba?

A forgalom megkönnyítését célzó közlekedési lámpa kerülhet Szatmárnémetiben a Szabadság-tér és a Pastravului utca sarkára - többek között erről döntött kedd délelőtt a Közlekedésbiztonsági Bizottság.

A Szatmárnémeti régi központját képező Szabadság-tér körüli forgalom átszervezése már évek óta komoly fejtörést jelent a város vezetőségének. Vannak olyan elképzelések, hogy teljesen meg kellene tiltani a forgalmat, mások pedig megelégednének azzal, hogy ha legalább hétvégén nem járnának ott autók.

Ilyen radikális döntést nem hozott a Közlekedésbiztonsági Bizottság, azt viszont egyhangúlag eldöntötte, hogy kezdeményezni fogja egy közlekedési lámpa felállítását és beüzemelését a Szabadság-tér, Pastravului és a Coposu sétány találkozási pontjánál. A cél az lenne, hogy fluidizálják mind a gyalogos, mind a személygépkocsival történő közlekedést.

Az ülésén elhangzottak olyan ötletek is, hogy a Pannónia szálló előtt és azzal átellenben, a park másik oldalán is szükség lenne egy lámpára. Ezt a verziót azonban gyorsan elvetették, a második javaslat esetében egyelőre nem született válasz.

A bizottság elnöki tisztségét ellátó Marcela Papici alpolgármester elmondta, hogy a közeljövő prioritásai közé tartozik egy olyan tanulmány elkészítése, amely felmérné: a város mely pontjain lenne szükség lámpákra.

Ez az elképzelés felmerült az egyik lakossági igény mérlegelésénél. A főleg a teherforgalom okozta zaj és rezgések miatt a Lucian Blaga sugárút közelében lakók kérik, hogy a fekvőrendőröket szedjék fel és helyettesítsék egyéb, a sebességet korlátozó eszközzel - például lámpával. Egy lámpa azonban legkevesebb 60-80.000 lejbe kerül, így ezt a lehetőséget egyelőre elnapolták - maradnak tehát a fekvőrendőrök.

Érdekes, hogy egy másik lakos - a Fabricii és a Titu Maiorescu út sarkán - pont a fekvőrendőrök alkalmazásától reméli a teherautók által okozott rezgések megszüntetését - ezt is elutasította a Bizottság.

Szintén elutasító választ kapott az a lakos, aki azt szerette volna elérni, hogy a Crisan utcáról tiltsák ki a buszforgalmat. Molnár Csaba, a Transurban elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy (mivel ezzel a kéréssel már többször is szembesülnie kellett), a kerülő 50.000 lejnyi üzemanyagtöbbletet jelentene a vállalat számára. „Azt sem tartom logikusnak, hogy valaki azt akarja: az iskolába tartó gyerekeknek több száz métert kelljen gyalogolniuk, miközben jelenleg a busz pont a tanintézmény előtt áll meg", tette.

Papici felvetette azt az ötletet is, hogy egyirányusítani kellene a Crisan utcát a busz közlekedési irányának megfelelően a vasútállomástól a városközpont felé vezető irányban. A Bizottság tagjai megegyeztek, hogy ezt a témát alaposabban át kell vizsgálni, ezért a döntést elhalasztották.

A Pálfalvai úti körforgalmat tavaly tavasszal hozták létre

Szintén az alaposabb tanulmányozás miatt elhalasztották azt a javaslatot is, hogy a Real hipermarket elé egy körforgalmat építsenek. Az egyik gond, hogy ott, ahol teherforgalom is van, az előírások szerint egy körforgalom átmérője minimum 11 méter kell legyen - ez pedig nem férne el a Károlyi úton.

Döntés született arról is, hogy egy méterrel csökkentik a Pálfalvai út és a Jubileului utca kereszteződésében található körforgalom átmérőjét - amely jelenleg 12 méter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: